Arhiva vesti

Arhiva vesti - 2/2016

 Otvoren Prvi poziv za dostavljanje predloga projekta u okviru Jadransko-jonskog transnacionalnog programa ADRION 2014-2020.

Untitled_1.png

Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Interreg V b Jadransko-jonskog transnacionalnog programa 2014-2020 – ADRION otvoren je 1. februara 2016. godine, a rok za dostavljanje predloga projekata je 25. mart 2016. godine.

...
CEO TEKST

 Druga grupa prosvetnih radnika iz Sombora na obuci za pripremu evropskih projekata

kep858.jpg

Mogućnosti koje nude evropski fondovi u oblasti obrazovanja su brojne, a u poslednje vreme vlada velika zainteresovanost obrazovno-vaspitnih ustanova u Vojvodini za dodatni vid finansiranja rada škola kroz projektno finansiranje. Zaposleni u Srednjoj ekonomskoj školi iz Sombora prepoznali su evropske projekte kao mogućnost da podignu kvalitet rada svoje škole i jedna su od malobrojnih škola koje su u saradnji sa partnerskim organizacijama uspešne u privlačenju sredstava iz EU fondova, naročito u okviru programa prekogranične saradnje.

...
CEO TEKST

 Otvoren konkurs za priznanje „RegioStars“ za 2016.

12698400_540314792814571_1017780029180635766_o-3000.jpg

Konkurs za priznanje „RegioStars“ za 2016. godinu je otvoren 6. februara 2016. od strane Generalnog direktorata Evropske komisije za regionalnu i urbanu politku. 

...
CEO TEKST

 Osnovni zaključci plenarnog zasedanja Komiteta regiona: dalji rad na pojednostavljivanju kohezione politike, nova i konzistentnija regionalna statistika i novi indikatori razvoja – posle BDP

logo_cor_en.jpg

Nakon 16. plenarne sednice Evropskog komiteta regiona, održane 10. i 11. februara 2016. godine, glavne poruka poslate od strane predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Komiteta regiona  Marku Markule, odnose se na slobodno kretanje kao temelj evropskih sloboda i na jaćanje spoljnih granica Evropske unije. Na poslednjoj plenarnoj sednici doneti su važni zaključci, između ostalog, da treba nastaviti rad na pojednostavljenju kohezione politike, dostupnim i ažuririm verzijama regionalnih podataka, novim konzistentim regionalnim statistikama, uvođenju sveobuhvatnog regionalnog Indikatora napretka, predstavljanju razvojnih indikatora - posle BDP,  tretiranju dugoročno nezaposlenih, pitanjima u vezi sa ruralnom ekonomijom, saradnji u oblasti rada sa mladima. Tokom sednice mišljenja su razmenjena sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i komesarima Korinom Kretu i Tiborom Navračičom.

...
CEO TEKST

 Konferencija: „Podizanje preduzetničkog duha – evropske regije i gradovi pioniri’

kep854.jpg

Evropski Komitet regiona je u Briselu, 9. februara 2016. godine, organizovao konferenciju „Podizanje preduzetničkog duha – evropske regije i gradovi pioniri’, obzirom da je jedan od ključnih izazova za Evropu obnova i stabilizacija ekonomskog rasta i pronalazak novih, inovativnih i stvaralačkih rešenja radi povećanja konkurentnosti. Gradovi i regije veoma brzo zauzimaju svoja mesta u svojstvu motora i pokretačkih sila novog ekonomskog rasta. Međutim, mnogi od njih nedovoljno razumeju način rada i razmišljanje preduzetnika i preduzeća, ili im manjka preduzetnički mentalitet potreban za osmišljavanje i sprovođenje politika koje vode do snažnijeg rasta i stvaranja novih radnih mesta. Jedan od ciljeva Komiteta regiona je izgradnja procesa podizanja preduzetničkog duha evropskih gradova i regija po načelu „od dole na gore“.

...
CEO TEKST

 Komitet regiona: U Evropskoj uniji nezadovoljavajući nivo implementacije prava u oblasti životne sredine

kep862.jpg

Tokom redovnog zasedanja Komisije za energiju, životnu sredinu i klimu (ENVE) Evropskog Komiteta regiona (CoR) 24.02.2016. godine, glavno pitanje je bilo kako unaprediti implementaciju pravne tekovine Evropske unije u oblasti životne sredine,  koji mehanizmi i alati mogu biti razvijeni da bi se unapredila administrativna praksa u oblasti monitoringa i izveštavanja usklađenosti prava životne sredine u Evropi. Odgovore na ova pitanja je dao izvestilac Andres Jadla (ET/ALDE), član gradskog veća Rakvera u okviru predloga savetodavnog mišljenja Evropskog komiteta regiona. 

...
CEO TEKST

 BDP 26 regiona EU u 2014. godini

estat_logo.jpg

Regionalni bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika za 2014. godinu, izračunat po metodologiji kupovne moći, iznosio je 30% proseka Evropske unije u bugarskom region Severozapaden do 539% proseka EU u regionu Unutrašnjeg Londona - Zapad u Ujedinjenom Kraljevstvu.

...
CEO TEKST

 Obuka „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“ održana predstavnicima Udruženja vaspitača Novi Sad

20160226_153736-3000.jpg

Predstavnice Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine Vojvodine, Tijana Krstić Maravić i Jelena Radosavljević, su predstavnicima Udruženja vaspitača Novi Sad održale obuku „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“. Cilj obuke bio je razvijanje stavova i veština vaspitača različitih predškolskih ustanova, kako bi bili u mogućnosti da preuzmu aktivnu ulogu u kreiranju evropskih projekata. 

...
CEO TEKST

Arhiva vesti