Aktuelne vesti

Završen evropski projekat „Smanjenje katastrofa, standardizovana analiza opasnosti i procena rizika“

IMG_20170621_115042-3000.jpg

Trodnevnom konferencijom, u Vinkovcima, Novom Sadu i Orašju, završen je osamnaestomesečni projekat „Smanjenje katastrofa, standardizovana analiza opasnosti i procena rizika - DR SHARE“. 

Projekat je rezultat zajedničkog rada Vukovarsko – Srijemske županije (nosilac projekta), Agencije za razvoj Vukovarsko – Srijemske županije Hrast d.o.o, te Državne uprave za zaštitu i spašavanje s hrvatske strane, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije iz Bosne i Hercegovine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, te Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Svi akteri su potvrdili spremnost za nastavak saradnje i istakli važnost blagovremene reakcije na prirodne nepogode. Jedna od njih, poplave sliva reke Save iz 2014. godine bila je direktan pokretač tadašnje saradnje i pomoći, ali i pisanja i realizacije ovog projekta.
Projekat je bio ukupne vrednosti 281.222 evra, a učešće Evropske komisije preko Generalnog direktorata za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (DG ECHO) bilo je oko 74%, odnosno 210.227 evra, dok su ostatak uložili partneri.
 
Na novosadskoj konferenciji su se obratili pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Vidosava Enderić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije Bosne i Hercegovine Mato Brkić, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Bojan Kostić, i izaslanik župana Vukovarsko – Srijemske županije Igor Banovac.
 
U okviru projekta, razvijen je IT alat za upravljanje rizicima radi unapređivanja zajedničkog razumevanja rizika koji prelaze državne granice, boljeg razumevanja planova upravljanja rizicima, postupaka i procesa, razmenom najboljih iskustava među susednim regijama: Sremskog okruga Republike Srbije, Vukovarsko – Srijemske županije Republike Hrvatske i Posavske županije Bosne i Hercegovine. 

Aktuelne vesti

22-05-2018   FEP ture u Adi i Bečeju
Pogledaj sve aktuelne vesti