Arhiva vesti

Održan drugi trening za zdravstvene radnike

DSC00186.JPG

U okviru projekta „Kontrola komaraca u prekograničnoj oblasti - Mos-Cross“, koji ima za cilj unapređenje usluga javnog zdravstva u Zapadnobačkom okrugu i Osiječko-baranjskoj županiji, a u vezi sa ranim otkrivanjem bolesti koje prenose komarci, održan je drugi dvodnevni trening za zdravstvene radnike, ovog puta u Osijeku.

Tokom trajanja projekta treba da bude održano 5 treninga, na kojima će zdravstveni radnici zaokružiti i unaprediti svoja znanja o komarcima i bolestima koje prenose. Zavod za javno zdravlje Sombor i Zavod za javno zdravstvo Osiječko-baranjske županije će u okviru projekta nabaviti sistem nadzora i labaratorijsku opremu, te će kroz navedene treninge zdravstveni radnici biti obučeni za nadzor komaraca i metode uzorkovanja za detekciju bolesti koje komarci prenose.

Treningu je prisustvovalo 20 zdravstvenih radnika iz Zavoda za javno zdravlje Sombor i Zavoda za javno zdravstvo Osiječko-baranjske županije, po 10 iz svake institucije, kao i članovi projektnih timova.

Tokom prvog dana polaznici su naučili više o atraktantima (supstancama koje privlače komarce), ulozi svetlosti i mirisnih atraktanata u privlačenju komaraca. U drugom delu dana je održana terenska nastava, tokom koje su na tri lokaliteta postavljene klopke za komarce. Takođe su i uzorkovane larve pomoću alata koji se zove diper.

Tokom drugog dana su polaznici na terenu proveravali ranije postavljene klopke za komarce i sakupljali materijal, te učili o skladištenju sakupljenog materijala.

Naredni trening za zdravstvene radnike treba da bude organizovan u maju, u Somboru.

Arhiva vesti

Aktuelne vesti

22-05-2018   FEP ture u Adi i Bečeju
Pogledaj sve aktuelne vesti