• 26.
  • авг
  • 2021.

Наставак успешне сарадње АП Војводине и Штајерске у Бриселу

  • Брисел

Шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу, Срђан Мачкић, одржао је састанак са новим директором представништва аустријске регије Штајерска у Бриселу, господином Ерихом Корцинеком (Erich Korzinek). Господин Корцинек је званично свој ангажман на позицији директора представништва у Бриселу започео у јулу месецу ове године. Како је навео у разговору, на овој дужности је био и ранијем периоду али је у претходних шест година обављао различите функције како у приватном, тако и у јавном сектору. Посебно је истакао свој ангажман на припреми вишегодишњег финансијског оквира за предстојећи период, радећи за аустријску  Федералну владу.


Током састанка, саговорници су се осврнули на досадашњу добру сарадњу између АП Војводине и Штајерске на различитим пољима, истичући неопходност за њен наставак и у наредном периоду. У том смислу, као добра основа за унапређење односа јесте и актуелно опредељење Владе Штајерске ка интензивирању сарадње са земљама и регионима Западног Балкана, што је формализовано кроз документ под називом „Westbalkanschwerpunkt des Landes Steiermark“.


Штајерска жели да у наредном периоду прошири блиску сарадњу са оним регионима где постоји обострани интерес и могућност да се, кроз различите програме и пројекте ЕУ, привуку додатна средства. Као посебне приоритете за сарадњу са партнерима из Републике Србије, односно АП Војводине, влада Штајерске идентификовала је следеће области: образовање, наука и истраживање, култура и уметност, затим привреда, као и заједничко учешће на ЕУ пројектима.


Господин Корцинек је изразио спремност за активну сарадњу два представништва у Бриселу у наредном периоду, као и за заједнички рад на повезивању различитих субјеката из Штајерске и АП Војводине у складу са предложеним приоритетима.