• 12.
  • јун
  • 2018.

ПКВ у Бриселу: Састанци са привредним удружењима и Европском комисијом

Делегација Привредне коморе Војводине, предвођена генералним секретаром Јованом Вујичићем, боравила је прошле седмице у дводневној радној посети Бриселу. Првог дана посете, делегација се у представништву италијанске регије Ломбардија сусрела са представником Асоцијације привредних комора Лудовиком Монфортеом, где је разговарано о могућностима сарадње, те заједничким наступима у оквиру ЕУ пројеката. Такође, једна од тема била је и могућност прикључивања АП Војводине мрежи "Регал", која окупља аутохтоне произвођаче хране, где би ПКВ била један од носилаца активности са наше стране. 
Представници Хрватске привредне коморе су на састанку који је одржан у просторијама Канцеларије АПВ у Бриселу поделили своја досадашња искуства и активности у предприступном периоду, посебно по питању интензивирања привредних активности кроз процес европских интеграција. Представници обе привредне коморе су нагласили успешност међусобне сарадње и искоришћеност средстава из прекограничних фондова. Делегација ПКВ је такође боравила и на Конференцији белгијских извозника, која је организована од стране града Брисела, где је разговарано о потенцијалним економским мисијама, кроз које би ПКВ омогућила својим члановима да посете различите привреднике у Белгији, како би се створили услови за потенцијалну сарадњу. Економски представник Амбасаде Краљевине Белгије у Београду је овом приликом посебно поздравио делегацију ПКВ. На последњем састанку првог дана посете, организован је сусрет са представником Уније фламанских предузетника, Коеном де Ридером, током којег су представљене конкретне могућности повећања робне размене између две регије, АП Војводине и Фландрије. 
Други дан посете је прошао у састанцима са представницима Европске комисије, тачније Генералног директората за проширење (ДГ НЕАР) и Генералног директората задуженог за предузетнике и мала и средња предузећа (ДГ ГРОW). Ова два састанка су искоришћена за упознавање европских представника са привредним окружењем у АПВ и актуелним темама, посебно у циљу пружања информација Европској комисији ради извештавања о напретку. Такође, у оквиру ДГ ГРОW представљени су развојни пројекти ПКВ где су представници Европске комисије упознали представнике ПКВ са тренутно расположивим инструментима, разговарано је и о даљем развоју програма Х 2020 и Косме у оквиру предложеног Вишегодишњег финансијског оквира у периоду 2021-2027.