• 24.
  • окт
  • 2018.

Представљање пластеника и одржана радионица у оквиру пројекта Агрино

На огледном пољу Научног института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима, одржана је радионица "Узгој поврћа у иновативном пластенику" и представљен савремени пластеник набављен у оквиру реализације пројекта Агрино, који је суфинансиран из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска- Србија.  

Директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине Видосава Ендерић је истакла да је Заједничка пољопривредна политика једно од кључних начела Европске уније, а задатак Фонда „Европски послови“ АПВ је подршка војвођанских институција у процесу европских интеграција и припрема за пуноправно чланство, што доказује и пројекат Агрино- Иновација пољоприведе за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону.  Европска унија је данас глобални лидер у трговини прехрамбеним пољопривредним производима. Војводина са друге стране има изузетан потенцијал за производњу пољопривредних прехрамбених производа. Набавка и постављање пластеника никако није циљ овог пројекта сам по себи. Напротив, то је средство за остваривање много већег циља, а то је стицање знања, јер су поред свих природних потенцијала у Војводини људи ипак највећи потенцијал и најважнији ресурс- рекла је директорка Ендерић. 

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је нагласио да је ово први пројекат суфинансиран из фондова Европске уније у којем је ресорни секретаријат водећи партнер, са циљем да се унапреди иновативни приступ и предузетнички дух код младих у области агробизниса. У сарадњи са Научним институтом за ратарство и повртарство, Секретаријат за пољопривреду ће започети серију едукативних семинара посвећених производњи у пластеницима, како би овај вид модерне производње нашао брзу примену код произвођача.

Партнери на овом пројекту су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду  и шумарство, Институт за ратарство и повртарство,  Фонд „Европски послови” АП Војводине и с мађарске стране Непрофитно д.о.о. за развој Жупаније Чонград. 
 

Најновије Вести