• 01.
  • нов
  • 2018.

У Пландишту и Алибунару о ЕУ темама

  • Алибунар
  • Пландиште

У четвртак, 01.11. 2018. године, представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Милан Чежек и Зоран Павић, као и представник Развојне агенције Војводине Живко Планић, посетили су општину Пландиште и Алибунар са жељом да се подстакне праћење и имплементација европских процеса и јачање институционалних капацитета АП Војводине.

Домаћини у општини Пландиште били су Горан Доневски, заменик председника општине, Ендре Сабо, председник скупштине општине и Александра Мак Одавић, начелница Општинске управе.

У Алибунару госте је дочекао Душан Дакић, председник општине, Оливер Филиповић, помоћник председника општине за финансије као и саветник председника општине Владимир Петровић.

Општина Пландиште је у протеклом периоду конкурисала са пројектом везаним за уличну расвету у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија- Србија. Представници општине су заинтересовани да појачају своје пројектне активности, те су упознати са елементима и процедурама неопходним за формулисање успешних предлога пројеката на позиве Европске уније, као и могућем решењу реконструкције Дома здравља и набавку опреме за ову институцију, што је планирано за наредни период.

Што се тиче општине Алибунар, констатован је велики напор представника да кроз пројекте у оквиру Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија реконструишу канализациону мрежу и набаве пречистач отпадних вода.

Представници општина изразили су потребу да у наредном периоду што боље оспособе кадрове за управљање фондовима Европске уније и науче самостално да формулишу предлоге пројеката. Предочено је да током обуке полазници развијају вештине и ставове који су неопходни за преузимање активне улоге у развоју пројеката како на локалном, тако и на регионалном нивоу. С тим у вези постигнут је договор да Фонд „Европски послови“ АП Војводине у већ договореним оквирним терминима реализује обуке под називом „Могућности финансирања путем ЕУ фондова“.

Најновије Вести