• 16.
  • нов
  • 2018.

Студијска посета делегације Молдавије у Фонду „Европски послови“ АП Војводине

  • Нови Сад

Директорка Фонда „Европски послови” АП Војводине Видосава Ендерић, примила је делегацију покрајине Гагаузије из Републике Молдавије, предвођену шефом Главног и управног одбора и Извршног одбора правног одељења у Управи покрајине Гагаузије Валентином Делијем.

Гагаузија је јужна покрајина Републике Молдавије са, како је у разговору процењено, широким економским компетенцијама, веома сличним степеном аутономије и територијалне инфраструктуре попут АП Војводине.

Чланови делегације из Републике Молдавије бораве у Новом Саду у оквиру пројекта „Подршка локалним властима у покрајини Гагаузији“. Програм финансира Европска унија у циљу упознавања са механизмима и полугама које наша покрајина успешно користи у области привредног развоја, подстицајима за нова радна места, јачању аграра, те сектору информационих технологија.

Директорка је чланове делегације упознала са активностима Фонда, посебно се осврнувши на израду и имплементацију пројеката финансираних од стране Европске уније, као и на едукативне активности Фонда. 
Током разговора је оцењено да јужна покрајина Молдавије и АП Војводина имају слична искуства по питању коришћења средстава Европске уније и договорена је будућа сарадња у области размене искуства и сарадње по питању пројектних активности. 

У циљу свеобухватније слике и боље импелементације поменутих програма, делегација покрајине Гагаузије током вишедневног боравка Војводини обишли су Покрајинску владу, Развојну агенцију Војводине и Војводина ИКТ кластер.

Најава догађаја

Најновије Вести