• 30.
  • нов
  • 2018.

Војвођанске општине све вештије у европским пројектима

У складу са опредељењем да се поспеши равномеран развој свих делова наше покрајине, за шта Фонд „Европски послови“ АП Војводине има подршку свих Секретаријата и институција широм АП Војводине, а у сарадњи са Развојном агенцијом Војводине, током новембра су настављени радни обиласци војвођанских општина и градова.
Представници Фонда су имали радне састанке с челним људима Пландишта, Алибунара, Сечња, Новог Бечеја, Житишта, Нове Црње, Бача, Оџака, Титела, Жабља, Малог Иђоша и Србобрана.


Представници свих општина су заинтересовани да појачају своје пројектне активности, те су упознати са елементима и процедурама неопходним за формулисање успешних предлога пројеката на позиве Европске уније, а исказали су велики допринос Фонда „Европски послови“ АП Војводине у остварењу аплицираних пројеката, јер су честе посете, иницијатива и логистика довеле до њихове коначне реализације. 


По резултатима с којима  су домаћини упознали госте, Општина Бач је међу овим локалним самоуправама била најуспешнија по питању ЕУ пројеката:  у претходном периоду одобрено им је финансирање чак три пројекта.  „Попис имовине“, вредности од 200.000 евра у оквиру Програма Exchange 5, „Помоћ у кући, старим лицима и лицима са посебним потребама“, вредности од 180.000 евра у оквиру ИНТЕРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, као и пројекат који има за циљ запошљавање младих из Дунавског транснационалног програма. Партнер на овом пројекту им је Бачки Петровац, вредности 180.000 евра.


Представници војвођанских општина изразили су потребу да у наредном периоду што боље оспособе кадрове за управљање фондовима Европске уније и науче самостално да формулишу предлоге пројеката. Предочено је да током обуке полазници развијају вештине и ставове који су неопходни за преузимање активне улоге у развоју пројеката како на локалном, тако и на регионалном нивоу. С тим у вези постигнут је договор да Фонд „Европски послови“ АП Војводине у већ договореним оквирним терминима реализује обуке под називом „Могућности финансирања путем ЕУ фондова“, а представници општина и градова су изразили интересовање да своје младе колеге мотивишу да се кандидују на неки од наредних циклуса Специјалистичког програма у организацији Фонда „Европски послови“ АП Војводине.
 

Најновије Вести