• 28.
  • феб
  • 2019.

Одржана међународна конференција “Обновљиви извори енергије у урбаним срединама”

  • Нови Сад

Веома посећена међународна научна конференција “Обновљиви извори енергије у урбаним срединама” у оквиру пројекта „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије – XDEGREE“ одржана је у Великој сали Мастер центра Новосадског сајма током Међународног сајма енергетике и инвестиција. 

Уводна обраћања имали су Ненад Грбић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Видосава Ендерић, директорка Фонда “Европски послови” АП Војводине, проф. др Стеван Станковски, проректор за науку Универзитета у Новом Саду и др Филип Кулић, редовни професор на Факултету техничких наука, који је уједно менаџер пројекта.
Рад конференције био је организован у два панела, “И рурално и урбано” (о концепту развоја обновљивих извора енергије), и “Обновљиви извори енергије и одрживи развој у урбаним срединама”.

Пројекат XDEGREE је суфинансиран средствима Европске уније у оквиру Интерег ИПА прекограничног програма Хрватска Србија 2014-2020. укупне вредности око 1,7 милиона евра, а партнери су: Универзитет у Новом Саду,  ЈКП “Водоканал” Сомбор, Фонд “Европски послови” АП Војводине, Винковачки водовод и канализација д.о.о, као и Пољопривредни институт Осијек. 

Осим присуства партнера, међународни аспект конференцији дало је учешће и обраћање гостију из САД, Аустрије и Босне и Херцеговине.
 

Најава догађаја

Најновије Вести