• 13.
  • мај
  • 2019.

Округли сто „Иновације у пољопривреди - пут ка одрживом развоју“

  • Нови Сад

На 86. Међународном пољопривредном сајму одржан је округли сто на тему „Иновације у пољопривреди - пут ка одрживом развоју“.

Округли сто је организован у оквиру пројекта „Иновација пољоприведе за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону“ АГРИНО. На округлом столу присуствовали су др Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Светлана Белешевић Тубић, директорка Института за ратарство и повртарство и Видосава Ендерић, директорка Фонда „Eвропски послови“ АП Војводине.

Поздрављајући препуну салу, др Вук Радојевић је истекао како је пројекат АГРИНО био изазов за све у Секретаријату. „Изазов смо претворили у један од приоритетних циљева још 2016. године, да се све активније укључимо у рад на Програмима прекограничне сарадње, како би и на тај начин обезбедили финансијска средства из ЕУ“, навео је секретар. Присутнима је сумирао до сада успешно реализоване активности на пројекту АГРИНО и најавио преостале активности које треба до краја пројекта да се реализују, као што су семинари у Мађарској и постављање савремених пластеника у три средње пољопривредне школе у Футогу, Руми и Вршцу. Завршетак пројеката АГРИНО предвиђен је за новембар месец 2019. године.

Директорка Института за ратарство и повртарство др Светлана Белешевић Тубић је овом приликом истакла “како би одржива привреда Србије могла да функционише, потребно је да привреда буде заснована на знању и иновативности”. Поред стварања сорти и хибрида за кориснике, задатак Института јесте и едукација и пренос знања из области технологије. Институт жели да покаже да треба остати у производњи посебно када је реч о повртарској производњи, која је највећи бенефит пројекта АГРИНО, односно могућности да млади остану на селу, производе и од тога да лепо живе.

Директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине,  Видосава Ендерић истакла је да је главни циљ овог пројекта стицање знања, али и његова одрживост. Едукацијом руралног становништва, уз примену савремене производње, постиже се да они повећају производњу у својим окућницама, а самим тим допринесу расту животног стандарда. Такође, присутнима је истакла једну од улога Фонда, а то је тежња да се  приближи и искористи што више бесповратних средстава кроз ЕУ програме који су нам доступни. Као добар пример је податак да Фонда тренутно имплементира 14 ЕУ пројекта.

Округлом столу, који је био веома посећен, присуствовали су и партнери из Мађарске из жупаније Чонград, представници пољопривредних школа и инкубатора, који су између осталог и основани кроз пројекат АГРИНО, као и бројни други гости.

Пројекат АГРИНО, има прилику да се представи свим посетиоцима за време трајања 86. Међународног пољопривредног сајма у периоду од 11. маја до 17. маја 2019. године, на свом штанду у хали број 6.

Најава догађаја

Најновије Вести