• 15.
  • мај
  • 2019.

Одржана промоција пројекта XDEGREE у оквиру 86. Међународног Пољопривредног сајма у Новом Саду

  • Нови Сад

У склопу активности пројекта „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије XDEGREE“, у којем Фонд има веома активну улогу, а који суфинансира Европска унија у оквиру ИПА Интерег прекограничног прогама Хрватска –Србија, организована је презентација остварених резултата пројекта с фокусом на представљање аналитичке студије "Могућности и практична примена обновљивих извора енергије у јавним комуналним предузећима" дана 15. маја 2019. године.


Биогасна електрана у Сомбору и соларна електрана у Винковцима, које ће допринети очувању животне средине, у завршној су фази монтаже, док су лабораторија за испитивање биомасе у Осијеку и лабораторија за испитивање квалитета и креирање рецептура за производњу биогаса у Новом Саду, комплетно опремљене и пуштене у погон. Подсетимо, пројекат има за циљ да промовише и унапреди употребу различитих извора обновљиве енергије у прекограничном подручју. Један од циљева је да се биомаса у постројењима користи за производњу биогаса, те да се подигне ниво свести јавности о потенцијалу обновљивих извора енергије да би се заштитила животна средина.


Пројектни менаџер проф. Филип Кулић рекао је да је преостало да се уради анализа квалитета сировина од којих се производи биогас, те да се направи рецептура за допуњавање дигестора за производњу биогаса у Сомбору. Он је објаснио да се очекује да након завршетка пројекта нови производни капацитети енергије буду значајно већи. Додао је да је главна идеја да се таква постројења граде на фармама на којима постоји животињска и биљна производња, а да су индустрије у урбаним срединама проблематичне јер не постоје закони који би приморали људе да се баве раздвајањем отпада.


Презентација је организована на пројектном штанду у хали 1 у склопу представљања и промоције пројекта на 86. Међународном  Пољопривредном сајму у Новом Саду.

 

Најава догађаја

Најновије Вести