• 17.
  • мај
  • 2019.

Форум Креативна Европа 2019

  • Нови Сад

Током 16 и 17. маја 2019. године одржан је Форум Креативна Европа 2019, први пут у Новом Саду.
Форум је организован у сарадњи са Фондацијом Нови Сад 2021 и Фондом “Европски послови” АП Војводине, с обзиром да се у Фонду налази Антена Деска Култура Креативна Европа Србија.

Овогодишњи Форум отворио је Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија, а потом су се присутнима обратили Видосава Ендерић, директорка Фонда “Европски послови” АП Војводине и Вук Радуловић испред Фондације 2021.

Питање којим се овогодишњи Форум бавио било је на који начин пројекти и модели организовања у култури могу да подстичу сарадњу, борећи се против стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости. С идејом неопходности јачања сарадње и повезивања, Форум је организован кроз партнерства у три града (Нови Сад, Ниш, Београд) и подразумева хоризонталне начине учења, размене, укључивања и повезивања домаћих и иностраних професионалаца.
Иначе, Антена Култура Деска Креативна Европа Србија има седиште у просторијама Фонда “Европски послови” АП Војводине, и то је први пут да се канцеларија неког европског програма налази у саставу једне покрајинске институције. Представнице Антене у Фонду су Мина Радмиловић Пјевац, Драгана Срећков и Јована Рапајић.
О Интерег ИПА Програмима прекограничне сарадње говорила је Мина Радмиловић Пјевац, док су Програм Креативна Европа – потпрограм Култура представили Драгана Срећков, Јована Рапајић и Димитрије Тадић.
Веома занимљиви панели, разговори и дебате обележили су овогодишњи Форум. Присутни су имали прилику да чују искуства гошће из Шведске, представника Вишеградског фонда, а посебно корисно предавање о суфинансирању европских пројеката имала је и Смиљка Јовановић, покрајинска секретарка за финансије.

 

Најава догађаја

Најновије Вести