• 21.
  • мај
  • 2019.

Округли сто у оквиру пројекта BABECA

  • Нови Сад

У оквиру пројекта „Комплексно уређење водопривреде подручја канала Баја-Бездан (BABECA)“, који суфинансира Европска унија кроз Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија, 21. маја 2019. године у Новом Саду, одржан је округли сто на тему тему управљања водама и заштите од поплава.

Партнерство на пројекту, чији укупни буџет износи 8.699.537,91 евра, од чега суфинансирање Европске уније (ИПА) износи 7.394.607,21 евра, чине Дирекција за водопривреду Доњег ПодунавЉа (Мађарска), ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад (Србија) и Фонд „Европски послови” АП Војводине (Србија).

Циљ округлог стола био је представљање главних пројектних активности које доприносе побољшању протока воде у каналу Баја-Бездан, унапређењу прекограничних система за управљање водама, те последично превенцији ризика од поплава. Догађај је био прилика за размену искустава и умрежавање стручњака и других релевантних актера у области управЉања водама ради унапређења сарадње у прекограничном региону. ЦиЉ скупа био је и подизање свести студената у области вода, како би стекли релевантна знања и вештине за своје будуће каријере.

Скуп је отворила Ивана Ђурица, помоћница директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине, а скуп су поздравили Милан Мандић, заменик директора за техничка питања Дирекције за водопривреду Доњег ПодунавЉа и Стеван Илинчић, помоћник директора ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад. Пројекат су представили Жолт Кираљ, менаџер пројекта, Дирекција за водопривреду Доњег ПодунавЉа и Зоран Маџгаљ, ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад. Примере добре праксе на тему управљања водама и одбране од поплава представили су Мирослав Дуњић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Атила Бездан, Пољопривредни факултет Унивезитета у Новом Саду и др Владимир Мученски, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду.
Поред партнерских институција, округлом столу су присуствовале и студенти Пољопривредног факултета, представници Покрајинске владе, Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, општинских управа у АП Војводини, Привредне коморе Војводине, регионалних развојних агенција, јавних предузећа и медија.

Имплементација пројекта је почела 29. септембра 2017. године и планирано је да траје до 28. септембра 2020. године.

 

 

Најава догађаја

Најновије Вести