• 28.
  • мај
  • 2019.

Представљен Протокол за јединице локалне самоуправе на округлом столу у Сомбору у оквиру пројекта Mos-Cross

  • Сомбор

У Жупанији Сомбор је 28. маја 2019. године одржан округли сто на ком је представљен „Заједнички протокол приправности у случају појаве епидемије узроковане болестима које преносе комарци“ намењен јединицама локалне самоуправе, који је израђен у оквиру пројекта "Контрола комараца у пограничној области - Mos-Cross”. 

Испред Завода за јавно здравље Сомбор, пројекат Mos-Cross представила је прим. мр сци. мед. др Драгослава Чубрило. Др Јелена Зелић одржала је предавање о епидемиолошким каратеристикама грознице западног Нила, као и о еколошки прихватљивом третману комараца, док је др Срђан Мереи говорио је о законској основи третмана сузбијања комараца. 

Поред партнерских институција, на округлом столу учешће су узели представници општинске управе Сомбора и локалних самоуправа.  Присутнима је представљен „Заједнички протокол приправности у случају појаве епидемије узроковане болестима које преносе комарци“ и подељен је промотивни материјал пројекта.

Пројекат „Контрола комараца у прекограничној области - Mos-Cross“, који се спроводи у оквиру Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија, има за циљ унапређење услуга јавног здравства у Западнобачком округу и Осијечко-барањској жупанији, а у вези са раним откривањем болести које преносе комарци.  Пројекат заједнички спроводе Завод за јавно здравље Сомбор, Завод за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније из Хрватске, и Фонд „Европски послови“ АП Војводине.
 

Најновије Вести