• 18.
  • јун
  • 2019.

Друга по реду едукативна радионица одржана у Бањи Јунаковић

  • Апатин

У Бањи Јунаковић, 17. и 18. јуна 2019.  године је одржана дводневна едукативна радионица за наставнике физичког васпитања и спортске стручњаке у оквиру пројекта „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Active girls“ који се спроводи у оквиру Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Радионице су организовали водећи партнер из Србије, Покрајински секретаријат за спорт и омладину уз сарадању пројектног партнера – Фонда „Европски послови“ АП Војводине.

Стручни скуп је испред Покрајинског секретаријата за спорт и омладину поздравио секретар Владимир Батез, менаџер пројекта Марко Адамовић и у име Фонда „Европски послови“ АПВ, пројектна партнерка Јована Рапајић.

Секретар Батез је указао да је идеја ових стручних скупова, који обухватају бројне активности, усмеравање ка унапређивању вештина и компетенција спортских стручњака за рад са девојчицама узраста од 7 до 15 година. Главно питање на које ови стручни скупови треба да понуде одговор, јесте како мотивисати девојчице основношколског узраста да се редовно баве спортском и физичком активношћу и како их задржати у спорту.

Током радионице било је презентовано истраживање на тему баријера које узрокују низак ниво физичке активности код девојчица у АПВ, које је урадио Факултет за спорт Универзитета „Унион-Никола Тесла“ из Београда, спроведених у Суботици, Сомбору, Зрењанину, Врбасу, које ће најближе илустровати мотиве и интересовање у спорту девојчица у основним школама ових општина.

Током два дана едукације, присутни су имали прилике да од стручњака окупљених на пројекту добију одговоре на следећа питања: У чему се разликују спортске активности девојчица и дечака?  Како помоћи девојчицама да се задрже у спорту? Који спортови су занимљиви девојчицама? Шта су изазови у тренирању девојчица? Мотивација и позитивни узори. Такође, предавачи су представили резултате истраживања спороведеног у оквиру пројекта, а присутнима је подељен наставни материјал који се ослања на закључке истраживања.

Следећа радионица за наставнике физичког васпитања и спортске стручњаке у оквиру пројекта одржаће се у Врбасу 9. и 10. септембра 2019. године.

 

Најновије Вести