• 29.
  • мар
  • 2018.

Отворен конкурс за књижевне преводе

У оквиру Фонда “Европски послови” АП Војводине већ четврту годину делује Антена Култура Деска Креативна Европа, која промовише Програм Креативна Европа – потпрограм Култура, у сарадњи са Министарством културе Републике Србије, који кроз деловање културних и креативних организација на међународном нивоу, промовише прекограничну размену културних дела и мобилност културних актера, а пружа и финансијску подршку за пројекте са европском димензијом који за циљ имају ширење културних садржаја у иностранству. 

Ово је први пут да се канцеларија једног европског програма налази у саставу једне покрајинске институције, а тим поводом обавештавамо о актуелностима овог европског програма. 


Овогодишњи позив Конкурса за књижевне преводе отворен је у две категорије и траје до 23. маја 2018. године.
Конкурс пружа прилику издавачима и издавачким кућама за превођење књижевних дела с једног на други званично признати европски језик. За циљ има подршку културног и језичког диверзитета у Европи, промоцију транснационалне циркулације високо квалитетне књижевности, као и унапређење приступа књижевним делима, тако да могу допрети до нове публике.
Дозвољени трошкови укључују превођење, продукцију и промоцију европске фикције, новела, кратких прича, дечије фикције, стрипова/графичких новела, поезије и драме. Посебно се подржавају преводи књига чији су аутори добили Награду Европске уније за књижевност.
Заинтересованима се сугерише да до детаља дођу на следећем сајту: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/support-literary-translation-projects-2018_en

Најава догађаја

Најновије Вести