• 03.
  • дец
  • 2019.

Одржан симпозијум на тему параспорта у Инђији

  • Инђија

У Инђији је одржан симпозијум у оквиру пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“, који се реализује из средстава Европске уније у оквиру ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014–2020.


Симпозијум под називом „Прилике социјалне интеграције кроз параспорт“, отворио је Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину, истичући значај стварања услова за повећање учешћа особа са инвалидитетом у спортским активностимa, као и за већу доступност спортске инфраструктуре тим особама.


 „Успех и снага наших параолимпијаца треба да буде мотив и осталима да почну да се баве спортом, да се што више младих са инвалидитетом укључи у спортске активности и да спорт гледају као амбијент који од њих свакодневно ствара победнике. Важност овог пројекта огледа се не само у остваривању права на једнакост особа са инвалидитетом за бављење физичком активношћу и спортом, што јесте циљ, него и шире, у мотивисању и укључивању у друштвене токове, подстицању туристичких и културних дешавања, јер све то доприноси јачању свести, стицању знања и вештина и развијању ставова који су битни за прихватање различитости“, поручио је Батез у Инђији. Он је додао да најбољи пример у нашој покрајини за успешно укључивање особа са инвалидитетом у спорт имамо међу стонотенисерима, освајачима највиших европских и светских одличја.


Батез је подсетио на то да средства за спровођење пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“, који Покрајински секретаријат за спорт и омладину спроводи заједно са партнерима – Олимпијским комитетом Босне и Херцеговине, Општином Инђија и Фондом “Европски послови” АП Војводине – износе 263.914,43 евра, а да га Европска унија кофинансира у износу од 224.327,27 евра.

Председник Општине Инђија Владимир Гак посебно је захвалио на подршци и учешћу Покрајинског секретаријата за спорт и омладину у реализацији овог пројекта.
„Захваљујући овом европском пројeкту, петнаесторо деце са инвалидитетом из ове сремске општине укључило се у спортске активности, што је најбољи пример ефеката овог пројекта, у који могу да се укључе и друге општине и градови у нашој покрајини“, истакао је Владимир Гак.


Своја искуства у бављењу спортом и приликама у нашем параолимпијском спорту изнели су наши прослављени параолимпијаци Борислава Перић Ранковић и Златко Кеслер.


„Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“, чији је главни носилац Покрајински секретаријат за спорт и омладину,  а партнери Олимпијски комитет Босне и Херцеговине, Фонд „Европски послови” АП Војводине и Општина Инђија, обухвата читав низ активности које су почеле у јуну ове године и чија реализација траје укупно 15 месеци.

 

Најава догађаја

Најновије Вести