• 29.
  • феб
  • 2020.

Прва теренска посета у склопу Специјалистичког програма ''Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове''

  • Суботица

У суботу, 29. фебруара, у оквиру 7. циклуса Специјалистичког програма "Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове", одржана је прва теренска посета. Циљ теренске посете је представљање и упознавање полазника Програма  са  примерима добре праксе ЕУ пројеката на територији Војводине.

У Градској кући у Суботици, полазнике је дочекала госпођа Божидарка Голубовић, шеф Службе за локално-економски развој. Госпођа Голубовић је нагласила важност похађања Специјалистичког програма, с обзиром да је и сама била полазница  четвртог циклуса Програма и истакла да град Суботица успешно спроводи пројекте из бројних донаторских извора од 2005. године, као и да имају преко 20 реализованих пројеката.

Полазницима су пренесена искуства у припреми и реализацији Дунавско- транснационалних програма, ИНТЕРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, ИНТЕРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија,
као и многих других пројектата. На појединим представљеним пројектима, партнер је и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоураву. Истакнута је и значајна помоћ од стране Покрајинске владе кроз конкурсе за суфинансирање европских пројеката.

Након презентације у Градској кући, полазници су посетили обновљену чувену Синагогу у Суботици где им је добродошлицу пожелела Илес Хајналка, координатор синагоге.

Синагога у Суботици је друга по величини у Европи, саграђена 1902. године у стилу сецесије. Синагога је 1974. године проглашена за споменик културе од изузетног значаја, а обнова Синагоге је почела 2013. године. Град Суботица, Покрајинска и Републичка влада, финансирали су спољашње делове фасаде, док је уређење унутрашњости финансирала Влада Мађарске са 1.6 милиона евра. Планирано је да обновљена Синагога буде место организације културних догађаја.

 

Најновије Вести