• 18.
  • дец
  • 2020.

Одржана видео конференцији поводом почетка Интерег – ИПА пројекта Мађарска-Србија под називом: „Млади и наслеђе – традиција и будућност у прекограничном региону – HERINFUTUR“

  • Нови Сад

Данас, 18. децембра 2020. године, у просторијама Привредне коморе Војводине, одржана је видео конференција поводом почетка Интерег – ИПА пројекта Мађарска-Србија под називом: „Млади и наслеђе – традиција и будућност у прекограничном региону – HERINFUTUR“.
Као домаћин видео конференције, обратио се директор Фонда „Европски послови“ АПВ Александар Симурдић, који је овом приликом истакао да су историјске околности створиле и неке нове културне прилике, које нас све повезује. Он је истакао да културна заштита добара јесте наш залог за будућност и зато млади и јесу фокус овог пројекта. Целокупно наслеђе припада свима и зато оно јесте последњих неколико деценија битан део јавног дискурса и примарни ресурс за развој креативне економије.
„Наслеђе осигурава културни континуитет, процес идентификације и јачања индивидуалног и колективног идентитета, поштовање других култура и разноликости културних израза, афирмацију симболичких, едукативних, социјалних, економских и других вредности. Такође, културно наслеђе је база знања за развој креативног друштва и средство подстицања локалног економског развоја. Препознавање потенцијала и одрживо управљање културним наслеђем треба да послужи локалним самоуправама као оквир за његово укључивање у друге локалне развојне стратегије и пројекте. Културно наслеђе може бити релевантно и у смислу локалног плана заштите животне средине, или локалне стратегије развоја туризма. Ревитализација урбаних простора је још један од ефеката рехабилитације културног наслеђа, што је, између осталог, један од програмских циљева Новог Сада у приприпремама за 2021. годину, годину Европске престонице културе. На крају, не и најмање важно, културно наслеђе је релевантно и за подстицање предузетништва, као и развој малих и средњих предузећа“, истакао је Симурдић.
На видео конференцији су се обратили и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, као и  потпредседник скупштине Жупаније Чонград- Чанад  Ерш Полнер.
Истичући велико задовољство што је ово други по реду пројекат ове врсте сарадње у протекле две године, секретар Милошевић је апострофирала и његову посебну важност, полазећи од чињенице да је културно наслеђе у мултиетничким заједницама посебан мост комуникације, цивилизацијских тековина и уважавања различитости.
Посебно ми је драго, нагласила је Драгана Милошевић што ће млади, како из Жупаније Чонград, тако и наша деца, имати прилику да кроз радионице, едукацију и сазнања о различитостима боље упознају и надограде своја постојећа знања о културном наслеђу, његовој заштити и очувању.
Потпредседник скупштине Жупаније Чонград- Чанад Ерш Полнер је истакао задовољство што ће се Интерег–ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија имплементирати  у оквиру финансијског периода 2014-2020 Европске уније.
Марко Тешић и Филип Јовановић из  Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама представили су план и програм активности овог пројекта, вредног 130.150,14 еура.
 
 

Најава догађаја

Најновије Вести