• 25.
  • нов
  • 2021.

Одржан 4. Регионални пословни форум

  • Нови Сад

У Привредној комори Војводине, 25. новембра одржан је Четврти Регионални пословни форум. На иницијативу Скупштине европских регија форум је покренут пре четири године и ове године организован је заједно са Скупштином АП Војводине,  Покрајинском  владом , Привредном комором Војводине, , Развојном агенцијом Војводине ,Европском предузетничком мрежом и  Фондом Европски послови.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да су  међу  скоро 250 пријављених поред компанија и Развојне агенције, Привредне коморе, Амбасаде, кластери што може да мултипликује број учесника и на више од 1000. Циљ Форума је свакако повезивање наших привредника, укључивање наших компанија у међународну поделу рада. Трудимо се да и на овакав начин омогућимо привредницима да се повежу и  остваре резултате. Ти резултати показују да је за првих девет месеци спољнотрговинска размена АП Војводине остварена у вредности од 11, 6 милијарди евра, што је 30 % више у односу на претходну годину , а за 23% више у односу на преткризну 2019. годину. Оваквом синергијом институција можемо остварити само још боље резултате,истакао је Вучуревић.

У име Фонда Европски послови присутнима се обратио директор Александар Симурдић:
“Велико нам је задовољство што је Фонд и ове године партнер највећег догађаја овог профила у земљи, а који за циљ има јачање регионалне економске сарадње. Регионална економска интеграција и заједничко тржиште јесте пут којим треба ићи.”
Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је овај дан веома значајан јер је потврда исправности политике сарадње, тражења партнерства, решења и свега онога што нас чини бољим и снажнијим . То нас доводи до нашег Четвртог Регионалног пословног форума , који нам је поверио АЕР. АЕР нам је поверио организацију Форума на три године и сада смо се договорили да ћемо га организовати и наредне три године, јер су у нама препознали оданог партнера, истакао је Пастор. Колико смо успели у својим намерама показује чињеница да је овај Форум највећи до сада, што га чини у овој години најпрестижнијом манифестацијом која је организована од стране покрајинских институција. То потврђују бројке- на Форуму су  пријављени учесници из 35 земаља са 4 континента , 69 регија и 230 учесника.
Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да је циљ данашњег Форума повезивање привредних субјеката са територије АП Војводине са привредним субјектима из региона и света. Покрајински секретаријат за регионални развој је ове године предвидео средства и инвестирао 300 милиона динара у мере подршке привредном развоју , а да је један од приоритета Покрајинске владе привредни развој говори податак да ће следеће године само кроз наш Покрајински секретаријат бити инвестирано 660 милиона динара у мере привредног развоја.
У свом обраћању путем видео линка Оливер Вархељи, европски комесар за суседство и проширење истакао је да поздравља одржавање Четвртог регионалног пословног форума у Новом Саду као и то да из ЕУ стиже снажна подршка земљама Западног Балкана.  Вархељи је истакао значај плана  за опоравак Западног Балкана, који ће донети готово 30 милијарди евра инвестиција за регион. Он је нагласио да економски просперитет Западног Балкана изискује чврсту посвећеност регионалној сарадњи и добросуседским односима, те да земље овог региона имају веће шансе уколико заједниички наступају ка европском  тржишту. Европски комесар је истакао и да ЕК даје подршку у отварању нових поглавља земљама Западног Балкана које су у процесу прирступања ЕУ.
Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ истакао је да ће  држава Србија својим инфраструктурним пројектима значајно утицати на раст БДП-а. И даље постоји простор за раст инвестиција домаћих компанија , а на нама је да им омогућимо да дођу до развоја, проналажењем нових тржишта , проналажењем партнера и промоцијом њихових компанија. Управо овај Форум је један од правих начина да се то и деси.

Вест преузета са сајта Привредне коморе Војводине: https://www.pkv.rs/2021/11/25/cetvrti-regionalni-poslovni-forum/https://www.pkv.rs/2021/11/25/cetvrti-regionalni-poslovni-forum/

Најава догађаја

Најновије Вести