• 14.
  • нов
  • 2016.

Одржан четврти радни састанак у оквиру DR SHARE пројекта

  • Нови Сад

Након претходно одржана три састанка радне групе за прикупљање и упоређивање података у оквиру DR SHARE пројекта, четврти састанак је одржан у Скупштини Аутономне покрајине Војводине у Новом Саду 14. новембра 2016. године. Циљ пројекта је смањење катастрофа, стандардизовање анализа опасности и процене ризика, док вредност пројекта износи приближно 281 хиљаду евра, од чега је кроз суфинансирање Европске комисије обезбеђено око 210 хиљада евра. 

Окосница пројекта је израда ИТ алата који ће бити на располагању надлежним органима у области цивилне заштите у подручјима обухваћеним пројектом, а који би у случају елементарне непогоде благовремено пружио информације о расположивим ресурсима како би се одговорило на изазове у што краћем временском року.

На четвртом радном састанку разматрана је структура и врста података која је неопходна како би се успешно израдила, а потом и успешно функционисала софтверска апликација која се развија у оквиру пројекта. На састанку је разматрано питање критичне инфраструктуре и припрема таблица ризика. Софтверска апликација представља полазну основу за даље пројектне активности.

На састанку су учествовали чланови пројектног тима, као и чланови радне групе за прикупљање и упоређивање података у оквиру пројекта DR SHARE. Пројекат DR SHARE окупља партнере из три државе које су изложене сличним ризицима. Пројекат спроводе Фонд „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу из Србије, потом Вуковарско–сријемска жупанија, Агенција за развој Вуковарско–сријемске жупаније ХРАСТ д.о.о. и Државна управа за заштиту и спашавање из Хрватске, док је из Босне и Херцеговине у пројекат укључено Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавске жупаније. 

Најава догађаја

Најновије Вести