• 16.
  • јул
  • 2016.

Семинар „Програм Креативна Европа – припрема пројеката“ - Сирогојно

Култура Деск Креативна Европа Србија у сарадњи са Музејом на отвореном „Старо село“, Сирогојно организовао је семинар „Програм Креативна Европа – припрема пројеката“ од 12. до 15. јула 2016. године.
Циљ семинара био је развој пројектних идеја и припрема пројеката за конкурисање на програм Креативна Европа, подизање прогамско-организационих капацитета установа и организација из Србије, као и допринос деметрополизацији у пољу културе. Поред тога, семинар је организован ради поспешивања комуникације, сарадње и размене искустава представника установа и организација у култури из градова и општина Србије.

Позиви за учешће су били упућени свим установама и организацијама из Србије које планирају да конкуришу на програм Креативна Европа, независно од тога да ли су учествовали у пројектима међународне сарадње или тек планирају своје међународне активности.

На јавном конкурсу одабрано је  двадесет установа и организација из Србије чији представници се имали прилику да учествују на семинару. Међу њима су четири музеја (Народни музеј Крагујевац, Музеј историје Југославије, Позоришни музеј Војводине и Народни музеј Ваљево), три библиотеке (Народна библиотека Пожега, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ Ваљево и библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево), два културна центра (Ромски културни центар из Београда у Културно-образовни центар “Вук Караџић” из Пландишта), два факултета и једна школа (Факултет примењених уметности у Београду, Економски факултет у Београду и Школа анимираног филма Врање), једна галерија (Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак), и седам организација цивилног друштва (Академска иницијатива „Форум 10“ из Новог Пазара, Удружење „Крокодил“ из Београда, Удружење Ецо Арт & Тхеорy, Градска Герила Београд, Удружење грађана „Музеј пиварства Ђорђе Вајферт“ из Панчева, Група за креативну економију, Удружење грађана „Кудес“ из Београда и Белграде Раw колектив).

Теме којима се семинар бавио су савремене праксе и концепти у међународној културној сарадњи, културној баштини и савременој уметности; менаџмент међународних пројеката; европска културна политика и приоритети програма Креативна Европа. Програм семинара чиниле су презентације програма Креативна Европа (Димитрије Тадић, Нина Михаљинац, Милан Ђорђевић, Деск Креативна Европа Србија и испред Антене Деска Креативна Европа - Лука Кулић, Музеј савремене уметности Војводине), предавања на тему савремених уметничких пракси (Јован Чекић, Факултет за медије и комуникације), прикупљања средстава у култури (Вирџинија Ђековић, Тачка комуникације), и радионичког програма – презентација, консултација и разговор о предлозима пројеката.

Најава догађаја

Најновије Вести