• 11.
  • јул
  • 2016.

7. Европски самит региона и градова

Европски самит региона и градова одржан је у Братислави 8-9. јула 2016. године, у организацији Комитета региона, а суорганизатори су били Братиславски самоуправни регион и Град Братислава, у сарадњи са Словачким председавањем Саветом Европске уније.

Закључено је да ЕУ мора да обрати пажњу на алармантан пад јавних инвестиција у циљу сузбијања растуц́е регионалне неједнакости, подржи одрживи раст и обнови поверење међу грађанима. Састанак у главном граду Словачке одржан је недељу дана након што је Словачка преузела председавање Саветом ЕУ по први пут, а локални и регионални лидери су усвојили Декларацију која позива ЕУ да унапреди регулаторни оквир и привуче више јавно-приватних инвестиција и створи више послова и суочи се са инвестиционом јазом.
 
Најновије препоруке Комитета региона долазе током средњорочне ревизије буџета ЕУ 2014-20 и Кохезионе политике после 2020. године, као политика која има намеру да уједначи регионалне разлике. Извештај који је недавно објављен од стране Организације за економску сарадњу и развој  (ОЕЦД), утврдио је да су многи европски региони и градови суочени са значајнијим падом јавних инвестиција од 2008. године.
 
Марку Марккула, председник Комитета региона је рекао: „Грађани траже резултате, што значи да политичари треба да преусмере све своје напоре на повец́ање јавних и приватних инвестиција у свим европским регионима, укључујуц́и ширење новог и иновативног предузетничког ума широм Европе.“
 
Павол Фрешо, председник Братиславског самоуправог региона је изјавио: „80% инвестиција од стране јавних власти у Словачкој реализовано је средствима Европске уније, те је новац ЕУ од кључног значаја за развој Словачке. Али морамо више да се бавимо тих новцем, посебно након неизвесности после резултата референдума о ЕУ у Уједињеном Краљевству. Максимизирање инвестиција захтева рад не само од стране ЕУ, већ и националних, регионалних и локалних власти у свакој земљи. Фондови ЕУ морају да се прошире тако да обухватају и област образовања, социјална питања, здравство и саобрац́ај, тако да сам задовољан што се to одражава и у 'Братиславској декларацији’.“
 
„Братиславска декларација“, усвојена 8. јула, хвали посебан инвестициони фонд креиран од стране Европске комисије у 2015. години, Европски фонд за стратешке инвестиције (ЕФСИ), уз констатацију да „показује велики потенцијал". Она позива да се средства фонда комбинују са средствима из Кохезионе политике ЕУ да би се омогућило да и други региони који користе јавне инвестиције да би искористили предности приватних инвестиција, могли имати користи од фонда.
 
Више информација:

http://cor.europa.eu/en/news/Pages/Regions-and-cities-launch-investment-plan-for-a-citizen-centred-EU.aspx

Најава догађаја

Најновије Вести