• 19.
  • апр
  • 2016.

Заседање Комисије ЦИВЕX, Комитет региона, 19.04.2016. године, Брисел

На заседању Комисије за држављанство, управљање, институционалне и спољне послове (ЦИВЕX) Комитета региона, дана 19.04.2016. године, изабран је нови председавајући Комисије, Франсоа Декостер, који је током уводног излагања упознао чланове са плановима рада Комисије.

У складу са дневним редом заседања, усвојено је саветодавно мишљење Стратегија проширења ЕУ 2015-16. Известиоц је била Ана Мађар. Након гласања о амандманима, планирано је усвајање саветодавног мишљења током пленарног заседања Комитета региона 15. и 16. јуна 2016. године у Бриселу.
 
Током састанка отворена је стратешка дебата о миграцији, о којој су говорили: Ана Гомез, чланица Европског парламента, Белинда Пајк, директорица задужена за миграције и мобилност, Генерални директорат за миграције и унутрашње послове, Европска комисија, Кристин Роџер, главна директорица надлежна за правосуђе и унутрашње послове, Савет ЕУ, Стефан Кројцер и Џек Малан, Центар за услуге развоја стратегије и примене оцењивања.
 
Током заседања, одржана је презентација Годишњег извештаја о супсидијарности за 2015. годину. Михаел Шнајдерм, председавајући управног одбора Групе за супсидијарност је представио шести извештај по реду и напоменуо да супсидијарност треба да постане питање културе сваког друштва, уз стално усавршавање. Сајад Карим, известилац за питања супсидијарности Европског парламента, говорио је о радном плану у тој области за 2016. годину, у којем су укључене и дигитална стратегија, оснаживање заједничког тржишта у домену услуга (грађевинарство и пословне услуге, интелектуалне услуге, као и медијске услуге). Истакао је да очекује нови Извештај о супсидијарности, чије је аутор, до 26. јуна 2016.
 
Током заседања је разматран и усвојен предлог мишљења „Борба против радикализације и насилног екстремизма: Превентивни механизми на локалном и регионалном нивоу“, а известиоц је био Бартоломеус Сомерса. Том приликом је наглашено да је битно да сви учесници на европском, националном, регионалном и локалном нивоу буду свесни своје одговорности у спречавању и борби против насилне радикализације. 
 
Више информација:

http://cor.europa.eu/en/events/Pages/8th-CIVEX-Commission-.aspx

Најновије Вести