• 06.
  • нов
  • 2015.

Радна конференција „Унапређење сарадње између Баден-Виртемберга и АП Војводине у области привреде и пољопривреде“

  • Нови Сад

Радна конференција под називом „Могућности за сарадњу између Баден-Виртемберга и АП Војводине у области привреде и пољопривреде“, у организацији Фонда „Европски послови“ АП Војводине, уз подршку Скупштине АП Војводине и Привредне коморе Војводине, одржана је 6. новембра 2015. године, у Привредној комори Војводине, у Новом Саду.

Циљ конференције је био размена искустава и унапређење сарадње између две покрајине, са посебним освртом на регионални развој, у светлу европских фондова и Стратегије Европске уније за дунавски регион, а на основу потписаних споразума између АП Војводине и немачке покрајине Баден-Виртемберг.

Конференцију је отворио покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, док је испред Привредне коморе Војводине присутне поџравио, секретар Удружења трговине Драгомир Ђурић.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски је истакао да се сарадња са Баден-Виртембергом базира на размени искустава и изградњи поверења. Према његовом мишљењу, приближавањем два административна нивоа, стварају се предуслови да привредници што више сарађују, чиме ће се постићи да и сам економски ефекат буде много већи.  По његовој оцени, свака сарадња и размена знања и метода је инвестиција, и за почетак ће сарадња са дистриктом Штутгарт бити базирана на пољопривреди, образовању, администрацији. Према његовом мишљењу, наша највећа шанса је да са Баден-Виртембергом направимо здраву храну за будућност, за Европу, која је конкурентна на тржишту. Бугарски је истакао да већ постоји пример те сарадње, јер се у Војводини прозводи органска млевена зачинска црвена паприка, и извози се на европско тржиште, а тиме су наши пољопривредници добили сигуран пласман на тржиште. По његовим речима, Војводина је израдила Програм развоја за период 2014-2020, који представља оквир и за унапређивање пољопривреде.

Шеф одсека за пољопривреду, руралну област, ветерину и прехрану Управног савета Штутгарта др Курт Мецгер представио је параметре у пољопривредној производњи у тој регији и рекао да у аграрној политици преовлађују мала и средња газдинства, да имају развијене руралне средине и развијену свест о удруживању, о постојању задруга и о значају сарадње између пољопривредних произвођача. Др  Мецгер се такође осврнуо на Акциони и развојни план Баден-Виртемберга за руралну област за период 2014-2020 (МЕПЛ ИИИ), који је Европска комисија одобрила 26.05.2015. године и који обухвата 16 развојних програма за пољопривреду, очување природе, заштиту ресурса и климе, као и регионални развој у руралним подручјима.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки је рекао да се сарадња са покрајином Баден-Виртемберг, од када је формално успостављена заједничка изјава о сарадњи 2014. године, унапређена и да су први практични кораци у домену пољопривреде начињени ове године. Договорене су и наредне фазе у сарадњи као што су повезивање саветодавних служби у области пољопривреде, размена стручњака у домену прогнозно-извештајне службе и саветодавства, а to су аминистративни предлуслови који треба да доведу до тога да и трговинска размена и привредно повезивање буду на вишем нивоу. По његовим речима формиран је тим на нивоу АП Војводине, који ће сарађивати са дистриктом Штутгарт и ради се на интензивирању студијске посете која би требала да постане стандардна активност у ресорном Секретаријату, јер уколико се не успостави институционални оквир за сарадњу, не могу се очекивати резултати. Након тога, како је потпредседник Богарошки оценио, отвара се велики простор за сарадњу, међу којима је и могућност извоза футошког купуса на немачко тржиште. „Оно што Војводину конкретно занима је пољопривреда и потребно је успоставити комуникацију и применити оно што је пример добре праксе. Кренули смо у добром правцу и са конкретним активностима. Сарадња са Баден-Виртембергом је важна због начина организовања њихове пољопривреде, због филозофије коју примењују, а не само због технологије. Управо због тога је први корак у нашој сарадњи била студијска посета најбољих ученика из пољопривредних школа у Војводини. На тај начин су млади људи, који ће се бавити пољопривредом и вероватно бити они који ће доносити одлуке и креирати аграрну политику у Војводини наредних година, имали прилике да виде примере добре праксе у Немачкој“, рекао је секретар Бранислав Богарошки. Како је нагласио, започети су и разговори о увођењу стандарда квалитета у органску пољопривредну производњу и о у унапређењу сарадње у области средњошколског и високог образовања.

Директор Дунавске канцеларије у Улму Себастијан Рим, говорио је о Стратегији ЕУ за дунавски регион и њеној примени и утицају на развијање тржишта повезивањем региона који су у Дунавском сливу. Поред тога, представио је рад Дунавске канцеларије у Улму, чији је циљ промовисање међународног разумевања међу суседним државама дуж слива Дунава. Такође је најавио 10. по реду Међународни дунавски фестивал, који ће се одржати следеће године од 1. до 10. јула, а који се одржава сваке две године у циљу повезивања градова и људи у дунавском региону.  

Директор Гаранцијског фонда АП Војводине мр Горан Васић представио је активности Фонда, као и сарадњу између Републике Србије и покрајине Баден-Виртемберг у области обновљих извора енергије, са посебним освртом на биомасу.  

Испред Фонда „Европски послови“ АП Војводине присутнима се обратио Дражен Ловрић, који је говорио о привредама заснованим на биоенегрији у дунавском регион. Такође је представио рад Фонда и програме ЕУ доступне Србији, са посебним освртом на Дунавски транснационални програм и „ХОРИЗОН 2020“, као могућности за успостављање партнерства ради израде квалитетних предлога пројеката и аплицирања за ЕУ фондове у циљу унапређења и развоја околине.

Презентације са конференције можете преузети овде:

др Курт Мецгер, Одсек за пољопривреду, руралну област, ветерину и прехрану Управног савета Штутгарта

Бранислав Богарошки, Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство

Себастијан Рим, Дунавска канцеларија у Улму

мр Горан Васић, Гаранцијски фонд АП Војводине

Дражен Ловрић, Фонд „Европски послови“ АП Војводине

Најава догађаја

Најновије Вести