• 15.
  • дец
  • 2014.

Одржана последња обука за представнике образовно-васпитних установа за припрему европских пројеката у првом полугодишту школске 2014/2015. године

  • Бачка Топола
  • Суботица

Представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице током прошле неделје одржали су последњу у
Представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице током прошле неделје одржали су последњу у низу обука предвиђених за прво полугодиште школске 2014/2015. године, а намењених представницима васпитно-образовних установа са територије Аутономне покрајине Војводине. Обука под називом „Фоднови Европске уније: од идеје до реализације“ за оспособлјавање у припреми европских пројеката одржана је у просторијама Дома ученика средњих школа у Суботици где је присуствовало укупно 28 представника 11 институција са подручја општина Суботица и Бачка Топола.


Током првог дана полазници су имали прилике да се упознају са могућностима финансирања из програма Европске уније као што су Еразмус+, Европа за грађане и грађанке и Креативна Европа, док је посебан акценат ставлјен на Инструмент за претприступну помоћ и програме прекограничне сарадње који су релевантни за област Северно-бачког округа – ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска – Србија и ИПА прекогранични програм Хрватска – Србија. Други дан обуке полазници су били у могућности да се опробају у припрему прекограничних пројеката користећи алате попут дрвета проблема, дрвета цилјева и логичке матрице. Полазници су кроз активно учешће и рад у групама своје пројектне идеје уобличили у складу са смерницама предавача. Обука је резултирала са пет пројектних идеја у области заштите животне средине, обогаћивања ваннаставних и спортских садржаја у школама, као и рада са децом из маргинализованих друштвених група. Све пројектне идеје се заснивају на коришћењу локалних ресурса и усмерене су на решавање локалних проблема. Последњи дан се говорило о буџетирању пројеката, као и о процедурама за подношење предлога пројеката. Своја искуства у припреми и имплементацији европских пројеката полазницима је представио и Отворени универзитет из Суботице са неколико пројеката у области неформалног образовања.


Обуку је током 2014. године прошло 126 полазника из 53 институције из Војводине у оквиру 5 обука које су се одржале у Кањижи, Сремској Митровици, Кикинди, Вршцу и Суботици. Предвиђено је да се обукама до краја школске 2014/2015. године обухвати преко 270 полазника из 106 институција у 9 општина широм Војводине. Почетак другог циклуса обука очекује се у фебруару 2015. године.

Најава догађаја

Најновије Вести