• 21.
  • дец
  • 2017.

Успешно завршено спровођење ЕМБЕР пројекта

Дана 21. децембра 2017. године у великој већници Вуковарско-сремске жупаније у Винковцима обележен је успешан завршетак пројекта под називом „Одговор на свеприсутне ванредне ситуације у пограничној области – ЕМБЕР“. Присутне су поздравили представници партнерских институција из Републике Србије, гђа Зорица Петровић, помоћница Секретаријата Покрајинске владе Аутономне покрајине Војводине и гђа Видосава Ендерић, директорка Фонда „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине, док се испред институције домаћина званицама обратио жупан Вуковарско-сремске жупаније, г. Божо Галић.

Пројекат ЕМБЕР је настао као одговор на поплаве које су погодиле наш регион током маја месеца 2014. године. С обзиром на to да се ванредне ситуације дешавају брзо, наступају са великим интензитетом, насумично, не бирајући време, место и степен рањивости погођеног подручја, ове екстремне догађаје је веома тешко регулисати, те као резултат имамо катастрофалне губитке. ЕМБЕР пројекат је својим активностима значајно допринео унапређењу регионалне сарадње у пограничном подручју између Србије и Хрватске када је тема потенцијалног плављења у сливу реке Саве у питању.

Као значајне активности пројекта истичу се припрема заједничке планске документације за реаговање у ванредним ситуацијама, а нарочито теренске вежбе на којима су се заједно обучавали припрадници јединица цивилне заштите из Србије и Хрватске. Пројекат је обухватио подизање капацитета институција које представљају важне актере система заштите и спасавања у случају поплава као што су ЈВП „Воде Војводине“, Хрватске воде, Црвени крст Војводине, Црвени криж Републике Хрватске, ЈП „Војводинашуме“, Горска служба спасавања Србије. Набављена је значајна опрема која ће помоћи у правовременом реаговању у случају потенцијалних нових ванредних ситуација, као што су машине за пуњење џакова песком, водене пумпе, мобилне тријажне приколице, као и опрема за Покрајински штаб за ванредне ситуације.

ЕМБЕР пројекат вредан преко милион евра финансијски је подржала Европска унија преко ИПА програма прекограничне сарадње између Хрватске и Србије. Као партнери на пројекту испред Војводине били су Секретаријат Покрајинске владе, Фонд „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине и Покрајински секретаријат за привреду и туризам. Партнери из Републике Хрватске били су Вуковарско-сремска жупанија, Агенција за развој Вуковарско-сремске жупаније ХРАСТ д.о.о. и Државна управа за заштиту и спашавање преко свог одељења у Вуковару.

Пројекат ЕМБЕР представља само један у низу пројеката који се заједнички реализују у сарадњи институција из АП Војводине и Вуковарско-сремске жупаније уз подршку Европске уније. Ова чињеница указује на присуство добре сарадње и напоре обе државе да што боље искористе расположиве фондове Европске уније за решавање свакодневних проблема са којима се суочавају грађани у пограничном подручју.

Најновије Вести