• 03.
  • мај
  • 2018.

Уручена опрема из европског пројекта Ембер

У четвртак, 3. маја 2018. године у 11.00 часова представљена је опрема добијена из ИПА пројекта прекограничне сарадње Хрватска - Србија, који носи назив „Одговор на свеприсутне ванредне ситуације у пограничној области – ЕМБЕР“.
Пројекат је настао као одговор на поплаве које су погодиле наш регион у мају 2014. године, а значајно је допринео унапређењу регионалне сарадње у пограничном подручју између Републике Србије и Републике Хрватске када је у питању потенцијално плављење у сливу реке Саве, а и реке Дунав. Овај пројекат само је један у низу пројеката који се заједнички реализују у сарадњи институција из АП Војводине и Вуковарско - сремске жупаније уз подршку Европске уније. Пројектни партнери са српске стране били су Секретаријат Покрајинске владе, Фонд "Европски послови" АП Војводине, Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а као чланови радне групе: ЈВП "Воде Војводине", Црвени крст Војводине, град Сремска Митровица и општина Шид.

Један од изузетно важних резултата овог пројекта јесте и опрема коју је ЈВП „Воде Војводине“ добило на коришћење Закључком Покрајинске владе од 21. марта 2018. године. ЈВП „Воде Војводине“ Нови Сад дате су на коришћење: бензински и дизел агрегати, мобилни светлећи торањ с агрегатом-приколица, више врста лампи, машина за пуњење врећа песком, комбинована машина – утоваривач, пумпа за воду, цистерна за питку воду, шатори, ПВЦ подови за шаторе, расклопиви кревети, прекривачи, расклопиви седећи сетови, вреће за спавање, гумени чамац са приколицом и преносни рачунар.

Опрема се налази у објекту магацина ЈВП „Воде Војводине“, у непосредној близини хидрочвора Нови Сад, специјално саграђеном за потребе одбране од поплава на територији Војводине. Укупна вредност одобреног буџета за пројектне партнере из Републике Србије била је око 440.000 евра. Донацију у висини 85%, што износи близу 375.000 евра обезбедила је Европска унија, док су учешће у финансирању у висини 15% обезбедили пројектни партнери из Републике Србије, односно Покрајинска влада.

Најновије Вести