• 16.
  • апр
  • 2018.

Прва теренска посета у склопу Специјалистичког програма

У суботу, 14. априла 2018 године, одржана је прва теренска посета у оквиру IV циклуса Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“, коју организује Фонд ''Европски послови'' АП Војводине у сарадњи са Универзитетом Едуконс из Сремске Каменице.

Полазници су имали прилику да се упознају са примерима добре праксе коришћења средстава из ЕУ фондова, путем обиласка три пројекта који су успешно имплементирани на територији АП Војводине, а који су финансирани средствима Европске уније.

Прва посета била је Едукативном центру у Новом Саду, где је добродошлицу полазницима пожелео директор Ђурађ Милановић. Господин Милановић упознао је полазнике са радом Едукативног центра, који је основан од стране Покрајинске владе, као и са идејом како су дошли до тога да тадашњи објекат који није био у функцији реконструишу и адаптирају, да понуде незапосленим лицима са територије АП Војводине бесплатне обуке, а све to су реализовали кроз писање пројекта које финансира ЕУ. Полазницима су представљени сви курсеви и активности који се одржавају у Едукативном центру, као и податак да се већи број незапослених лица који заврши одређени курс у Едукативном центру, кроз кратак временски период, од 2 до 3 месеца, и запосли.

Са следећим примером добре праксе полазници су имали прилике да се упознају у Скупштини Града Новог Сада. Миленко Малешев и Соња Теофановић из Канцеларије за локални економски развој Новог Сада, заједно са партнерима на пројекту из Удружења пчелара “Јован Живановић” из Новог Сада, Миодрагом Чупићем и Ђорђом Мркићем, представили су пројекат „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона“. Пројекат је између осталог, освојио награду у Братислави за најбољу идеју у области промоције предузетништва (Европска награда за промоцију предузетништва ЕЕПА).

Фрушкогорски липов мед је јединствен производ не само у нашој земљи, већ и у свету, а као доказ за to су бројна истраживања, елаборати и докази о јединствености овог меда. Фрушкогорски липов мед је једини у нашој земљи који је серификацију завршио до краја и добио маркицу која гарантује за садржај у тегли и купац је у потпуности заштићен. Кроз пројекат, Удружење је између осталог набавило и потребну опрему, како би могли да врше испитивања. Фрушкогорски липов мед са географским пореклом, по количини поленових зрнаца липе у нектару далеко превазилази све врсте липовог меда у Европи. Оно што је најтеже за остварити, овај пројекат је успео, а to је да се докаже конкурентност.

Трећа локација коју су полазници посетили био је Еколошки центар “Радуловачки“ у Сремским Карловцима, а оснивач центра је Покрет горана Војводине. Центар се бави едукацијом грађана свих узраста из различитих области са посебним акцентом на теме заштите животне средине.
Сачињен  је од два објекта, старе зграде из 18. века реконструисане 2008. године и нове Одрживе зграде Еколошког центра “Радуловачки” изграђене 2012. године. Никола Благојевић, менаџер ЕЦ ‘’Радуловачки’’ и члан Покрета горана Војводине, представио је полазницима резултате пројекта ‘’Danube Stream for Green Dream“. Објекат има укупан капацитет од 47 кревета. Садржи две велике конференцијске сале са кухињама, терасу, пространо двориште, бину на отвореном и могућност изнамљивања бицикала, кануа и катамарана. Објекат је енергетски ефикасан, с обзиром да поседује соларне панеле и систем за коришћење геотермије и поштује принципе одрживог развоја и еко-туризма.

Последњи пример добре праксе био је Планинарски дом ''Стражилово''. Активности дома су едукативног, спортско-рекреативног и туристичког карактера. У последњој деценији објекат је угостио велики број ђака, студената, научних радника, спортиста, рекративаца и запослених на бројним семинарима, едукацијама, школама у природи, мотивационим и тим-билдинг викендима.  Изван објекта су смештени терени за мали фудбал, бадминтон и одбојку, вештачка стена, ботаничка башта (арборетум дрвећа и жбуња Фрушке горе), отворени амфитеатар (шумски биоскоп). У оквиру дома инсталиран је пречистач отпадних вода, први на територији Националног парка Фрушка гора. За загревање потрошне воде користе се соларни панели, а реконструисан објекат, који је пожар уништио 2011. године, је у складу са свим нормама одрживе градње.

Након доласка до самог објекта, полазници су имали прилику да се одморе и освеже, као и да уживају у природи у којој је објекат и смештен.

Сви предавачи са прве теренске посете, имали су исте савете за полазнике који планирају да пишу пројекте и да са њима конкуришу на програме ЕУ, а to су, да је поред одличне идеје, битно на време прочитати правила и упутства програма на који желе да конкуришу, да на време прикупе и попуне сву неопходну документацију, да је од изузетног значаја да имају одличну сарадњу са партнерима који ће одговорно реализовати своје активности на пројекту и да њихов пројекат мора да буде одржив.

Следећа теренска посета планирана је за месец мај.

Најава догађаја

Најновије Вести