• 10.
  • нов
  • 2006.

Шанса за јачу сарадњу са Румунијом

Темишвар, Румунија – На састанку пројекта прекограничне сарадње Србија – Румунија у Темишвару, а током другог јавног позива за прикупљање предлога пројеката који је отворен до 18. децембра 2006. године, још једном је истакнута неопходност учешћа партнера са обе стране границе.

- Канцеларија за европске послове је у могућности да обезбеди директан контакт потенцијалних сарадника, те да асистира заинтересованима око проналажења прекограничног партнера, истакао је Андрија Алексић из КЕП на састанку у Румунији. Није згорег напоменути да је апсолутно неопходно постојање партнера са друге стране границе, јер другачије приспели пројекти неће бити чак ни разматрани.

Расположива средства за програм прекограничне сарадње Румунија – Србија у оквиру другог позива су 2 милиона евра, а могућност аплицирања имају: општине, непрофитне организације, удружење грађана, спортска и културна друштва и невладине организације са територија јужнобанатског, севернобанатског, средњебанатског округа, те браничевског и борског округа.

-Време и искуство довешће до нових шанси за регионалну сарадњу. Нека искуства су већ присутна кроз програме ИНТЕРРЕГ и ЦАРДС, а нови изазови очекују читав регион с почетком 2007. године, када стартује програм ИПА, којим се у наредној години могу финансирати пројекти вредности 148 милиона евра. Од нас зависи колики део тог новца ћемо обезбедити добро припремљеним пројектима, навео је Алексић.

Најава догађаја

Најновије Вести