• 20.
  • јун
  • 2018.

Студијско путовање одржано у Крању

  • Крањ

У оквиру студијског путовања током четврте генерације Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“ који Фонд више година успешно реализује, овог пута са Универзитетом „Едуконс“, и коју финансијски подржава АП Војводина, претходних дана се Фонд „Европски послови“ АП Војводине представио у Крању, Словенија. Наиме, као и претходних година, а на основу разгранате регионалне сарадње, организовано је студијско путовање за полазнике специјалистичког програма, с посебним нагласком на обилазак успешних пројеката реализованих уз ЕУ финансијску подршку. Поред представника Фонда, учесници студијског путовања били су полазници четврте генерације Специјалистичког програма који се одржава у сарадњи са Универзитетом Едуконс из Сремске Каменице, а које чине представници локалних самоуправа, јавних и јавно-комуналних предузећа, запослени у покрајинским институцијама и представници цивилног сектора са територије АП Војводине.
Делегацију су предводили Видосава Ендерић, директорица Фонда “Европски послови” АП Војводине, Јован Подрашчанин, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, те Никола Жежељ, директор Развојне агенције Војводине. 

За све време студијског путовања, домаћини нашим полазницима биле су Јелена Видовић, пројектни менаџер у Горењској развојној агенцији и Тамара Мравинец, помоћница вође пројекта у Горењској развојној агенцији Крањ.
Наша делегација имала је сусрете и са директором Завода за спорт Крањ, Бранком Фартеком, директором Туризма Бохињ, Клеменом Лангусом, директором градске управе града Бледа, Матјажем Берчоном, директорицом Дома за старе Табор, Елизабетом Пристав Бобнар, директором Развојне агенције СОРА Јуријем Берником, као и директорицом Привредне коморе Горењске регије.
Акценат посете био је упознавање и обилазак реализованих ЕУ пројеката. Међу њима су енергетска санација базена унутар пројекта РЕААЛ, Горењски музеј, Пунгерт, хиша (кућа) Лаyер, представљање „co-working“ центра Ковачница и Центра Триглавског народног парка Бохињ, затим представљање Кулинарског центра Горењске регије (Академија Језершек), обнова Дома за старе Табор и обилазак тунела испод старог Крања.
Уз размену искустава на већ реализованим ЕУ пројектима, разговарано је и на тему писања заједничких пројеката с којима би се аплицирало пред ЕУ фондовима, а са посебним освртом на програме Јадранско-Јонски транснационални и Дунавски транснационални програм.
 

Најновије Вести