• 10.
  • јул
  • 2018.

Одржана Отварајућа конференција пројекта AGRINNO

  • Нови Сад

У препуној великој сали Скупштине АП Војводине одржана је Отварајућа конференција пројекта “Иновација пољопривреде за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону - AGRINNO”, у чијој реализацији учествују Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Институт за ратарство и повртарство, Фонд “Европски послови” АП Војводине, и са мађарске стране Непрофитно д.о.о. за развој Жупаније Чонград. 
Поздравне говоре су одржали Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Санда Шимић, представница Министарства за европске интеграције Републике Србије, Видосава Ендерић, директорка Фонда “Европски послови” АП Војводине, др Светлана Балешевић – Тубић, в.д. директора Института за ратарство и повртарство и Бела Какаш,председник Скупштине Жупаније Чонград. Сам пројекат представио је пројектни менаџер Предраг Рајић.
Покрајински секретар Вук Радојевић је овај пројекат назвао историјским, првенствено јер је ово први европски пројекат на којем је Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду водећи партнер и истакао је да сама укупна вредност пројекта од 325.536,75 евра (донација ЕУ је 252.849,90 евра) вишеструко превазилази своју номиналну вредност јер је основна идеја мотивисати младе да остану на селу, и зато су циљна група овог пројекта посебно млади пољопривредници узраста до 40 година. Пројекат је усмерен на укупно побољшање иновативног приступа у пољопривреди у циљу искоришћавања обрадивог земљишта у окућницама у прекограничном подручју увођењем нових технологија за узгој биљних култура, а спроводиће се и кроз помоћ незапосленима који поседују обрадиво земљиште у прекограничном подручју.
Видосава Ендерић, директорка Фонда “Европски послови” АП Војводине истакла је како је пољопривреда од стране ЕУ препозната као једна од најважнијих области за коју се дефинише заједничка политика. Захваљујући томе, Европска унија је данас глобални лидер у трговини прехрамбеним пољопривредним производима, а наш нови пројекат је пример локалног деловања који доприноси остварењу глобалних циљева одрживог развоја.
Гост из Жупаније Чонград, председник Скупштине Бела Какаш је истакао како су у Војводини људи благословени квалитетном земљом и бројним сунчаним данима што је и могућност али и обавеза за развој, и подвукао је да страствено верује како Војводина може бити шпајз целе Србије.

Најава догађаја

Најновије Вести