• 28.
  • сеп
  • 2018.

Активности АП Војводине током Европске недеље регија и градова у Бриселу од 8. до 11. октобра 2018.

16. по реду Европска недеља регија и градова (European Week of Regions and Cities) биће одржана у Бриселу од 8. до 11. октобра 2018. и окупиће најзначајније регионалне и локалне актере на старом континенту у више од 150 званичних догађаја. АП Војводина ће по први пут бити организатор у два званична догађаја, и узети активно учешће у конференцији на тему проширења ЕУ. 
Највиши представници АП Војводине, Председник Скупштине Иштван Пастор, подпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, те секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић предводиће делегацију АПВ током ове недељене, чији су домаћини Комитет региона и Генерални директорат за регионалне и урбане политике Европске комисије. 
Представници АПВ ће првог дана, у понедељак 8. октобра, заједно са Амбасадором Републике Србије при Европској унији, Аном Хрустановић, бити домаћини на традиционалном пријему под називом „Vojvodina, Great for Business, Great for Life“, који ће бити одржан у просторијама наше Мисије у Бриселу. Такође, пре самог пријема биће потписан меморандум о разумевању између Привредне коморе Војводине и Уније валонских привредника и индустријалаца, који ће потписати председници Бошко Вучуревић и Филип Суинен. 
Дан касније, 9. октобра, у оквиру конференције “Европа прилика” европској публици ће бити представљена достигнућа института Био-Сенс из Новог Сада у области дигитализације у пољопривреди, а том приликом, европској стручној и заинтересованој публици ће се обратити проф. др Весна Црнојевић. Наредног, трећег дана ове европске недеље, у просторијама Мисије Републике Србије при Европској унији биће представљен Нови Сад, Европска омладинска престоница 2019. године. На оба поменута догађаја учествују и други европски партнери АП Војводине, попут Венeта, Ломбардије, Јужне Шведске, Града Осла, Корушке и других, али и представници европских институција.
Последњег дана, 11. октобра, на конференцији коју организује Скупштина европских регија, европској публици ће перспективу проширења ЕУ са регионалног нивоа представити директорка Фонда „Европски послови“ АПВ, Видосава Ендерић, која ће говорити о перспективама европских кохезионих фондова и повећању капацитета покрајинске администрације кроз процес европских интеграција. 
    Очекује се да ће овогодишњој Еврпској недељи регија и градова присуствовати више од 6.000 људи, из око 70 земаља. АП Војводина очекује успешно представљање на више различитих тема, те низ састанака које ће покрајински представници остварити током посете Бриселу. 

Најновије Вести