• 02.
  • окт
  • 2018.

Теренска посета у оквиру пројекта X Degree

  • Осјек

У Осијеку је одржан радни састанак партнера на пројекту, на којем је расправљано о досадашњим активностима, као и о наредним корацима у оквиру Експлоатације различитих извора у производњи „зелене“ енергије X Degree. Захваљујући финансирању обезбеђеном из Европске уније, у оквиру пројекта је до сада постигнуто: у сомборском водоводу се до краја месеца очекује постављање биогасног постројења, на Универзитет у Новом Саду је стигла и опремљена је мобилна лабораторија у којој ће се вршити анализа силаже за  добијање рецептура производњу биогаса, а Осијечки институт је извршио скидање силаже за потребе анализе и прављење рецептура.

Представници партнерских институција (Универзитет у Новом Саду, Јавно-комунално предузеће „Водоканал" Сомбор, Фонд ,,Европски послови" АП Војводине,Винковачки водовод и канализација д.о.о. Хрватска, и Пољопривредни институт Осијек) обишли су агрохемијску лабораторију Пољопривредног института Осијек, где је демонстриран рад на анализатору семена, који показује квалитет и стање семена: влажност, удео глутена, удео скроба итд.

Након састанка су партнери изашли на терен у село Будровци код Ђакова, где је извршен увид у складиштење и изглед силаже, а преузети су и узорци за анализу у мобилној лабораторији.

Најава догађаја

Најновије Вести