• 03.
  • окт
  • 2018.

Представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине на 14. Конференцији Европских региона и градова у Салцбургу

  • Салцбург

Видосава Ендерић, директорка и Немања Давидовић, шеф одсека за сарадњу са европским, регионалним и међународним институцијама у Фонду „Европски послови“ АП Војводине учествовали су на 14. Конференцији Европских региона и градова у Салцбургу, у организацији Института за европске регије, чији је Фонд дугодишњи члан. Главна тема овогодишње конференције је била „Европа 1918- 2018- 2118“, у духу обележавања стоте годишњице од завршетка Првог светског рата и у години када Аустрија по трећи пут председава Европском унијом. Како је на свечаном отварању истакао Јоханес Хан, комесар ЕУ за проширење, „у Европи смо у прошлом веку имали два светска рата, а данас се сусрећемо са изазовима евроскептицизма и миграција. Управо због тога, Европска унија мора да извози стабилност на остале земље, укључујући и западни Балкан“.

Учесницима скупа су се обратили многи високи званичници: др Франц Шаусбергер- председник Института европских регија, Волфганг Соботка - председник националног савета Аустрије, Вилфрид Хаслауер - председник покрајине Салцбург, Харалд Пројнер - градоначелник Салцбурга и многи други. У току три дана конференције је дискутовано о начелу субсидијарности у Европи и снази региона, енергетској политици Европске уније, изазовима руралног развоја, дигиталној агенди и свеопштој будућности ЕУ.

Представници Фонда „Европски послови“ и остали чланови делегације АП Војводине су успоставили бројне контакте са представницима других европских институција и региона и договорили потенцијалну сарадњу на пољу регионалног повезивања

Најава догађаја

Најновије Вести