Evropska nedelja regiona i gradova

Ovogodišnja 15. po redu manifestacija „Evropska nedelja regiona i gradova 2017“, koju organizuju Komitet regiona i Generalni direktorat za regionalnu politiku, i koja je održana u periodu od 9-12. oktobra 2017. godine u Briselu, odvijala se pod sloganom „Regioni i gradovi za bolju budućnost“ (“Regions and Cities working for a better future"), a programski deo manifestacije bio je podeljen u tri tematske celine: 1. Izgradnja otpornih regija i gradova - #LocalResilience; 2. Regije i gradovi kao agenti promene - #TakeAction;3. Razmena znanja za postizanje rezultata - #SharingKnowledge.

Radionica „Ka efikasnijoj regionalnoj politici EU“

U okviru Evropske nedelje regiona i gradova 2017, AP Vojvodina je preko Fonda “Evropski poslovi AP Vojvodine” – Kancelarije Vojvodine u Briselu uzela učešće u regionalnom partnerstvu pod nazivom „Budućnost regionalnih politika“ sa regionima: Umbrija (Italija), Severna Irska (Ujedinjeno Kraljevstvo), Vojvodstvo Podlasko i Vojvodstvo Svetokriško (Poljska), Provansa-Alpe-Azurna obala (Francuska) i Varaždinska županija (Hrvatska) na radionici pod nazivom „Ka efikasnijoj regionalnoj politici EU“, 11. oktobra 2017. godine, u predstavništvu Severne Irske u Briselu.

U ime domaćina goste je pozdravio šef predstavništva Severne Irske u Briselu Andrew Elliott, dok su počasni govornici bili član kabineta komesarke za regionalnu politiku Jan Mikołaj Dzięciołowski i poslanik Evropskog parlamenta Jan Olbrycht. Skup je moderirao direktor odgovoran za regionalnu politiku u Konferenciji perifernih pomorskih regiona Nicolas Brookes. Regionalna iskustva predstavili su direktor za programiranje, inovacije i konkuretnost Lucio Caporizzi (Umbrija), generalna direktorka zadužena za evropske poslove i mediteransku saradnju Raphaële de Giuli Morghen (Provansa-Alpe-Azurna obala), glavni izvršilac posebnog EU programskom tela Gina McIntyre (Severna Irska), predsednik Grada Bijalistok Tadeusz Truskolaski (Vojvodstvo Podlasko), direktor Odseka za regionalnu politiku Vlade Vojvodstva Svetokriško Grzegorz Orawiec i šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić. Učesnici diskusije su se bavili pitanjem Kohezione politike nakon 2020. godine i zajednički zaključak je da postoji puno izazova u vezi sa pomenutim pitanjem i u cilju efikasnijeg savladavanja istih neophodno je pojedostavljivanje procedura u okviru Kohezione politike.

 

 

Obeležavanja Dana Vojvodine u Briselu - Prijem The Vojvodina Story

 U Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji, dana 10. oktobra 2017. godine,  održan je prijem „TheVojvodina Story“, na kome su predstavljeni potencijali Vojvodine predstavnicima drugih evropskih regija i gradova, kao i privrednicima zainteresovanim za ulaganje u Vojvodinu, a u zajedničkoj organizaciji Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Fonda  „Evropski poslovi” AP Vojvodine – Kancelarije AP Vojvodine u Briselu i Razvojne agencije Vojvodine, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije.

Prijemu su prisustvovali predstavnici više evropskih regija: nemačkog Hesena, italijanskih regija Lombardija, Friuli Venecija Đulija i Umbrija, zatim Gornje Austrije, susedne Osječko-baranjske županije, poslanici Evropskog parlamenta, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

 Na skupu su se prisutnima obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić. Prijem je otvoren nastupom benda „Lazar Novkov & Frame Orchestra”. Ovom prilikom prikazan je i promotivni film o Vojvodini, gde su gosti mogli da se upoznaju sa njenim potencijalima, u različitim privrednim oblastima, obrazovanju, nauci, turizmu.

 

 

 

 

 


 

Sastanci delegacije AP Vojvodine sa predstavnicima evropskih regija u Briselu

Tokom Evropske nedelje regiona i gradova 2017, uz podršku Kancelarije AP Vojvodine u Briselu, delegacija AP Vojvodine, koju su predvodili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, imala je niz sastanaka sa predstavnicima nemačke regije Hesen, Gornje Austrije, italijanskih regija Lombardija i Umbrija, kao i sa predstavnicima Osječko-baranjske županije.

Sastanci su održani sa šefom predstavništva Hesena pri Evropskoj uniji Fridrihom fon Hojzingerom, predsednikom Skupštine Gornje Austrije Viktorom Ziglom, članom regionalne vlade Lombardije zaduženom za obrazovanje, kulturu, zapošljavanje i politike rada Valentinom Apreom i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem.

 U razgovorima koji su se vodili tokom učešća delegacije AP Vojvodine na Evropskoj nedelji gradova i regija, razmotrene su mogućnosti za konkretizaciju odnosa i intenziviranje dosadašnje saradnje koju Vojvodina ima sa ovim regionima u različitim oblastima.

Posebno je istaknut zajednički interes da se napravi iskorak u dosadašnjoj saradnji kroz povezivanje razvojnih agencija, posebno na projektima ka evropskim fondovima, kao i povezivanje naučnih i tehnoloških institucija. U cilju unapređenja ekonomskih odnosa i privredne saradnje istaknuto je da je važno i povezivanje privrednih komora radi organizovanja direktnih susreta privrednika i za predstavljanje potencijala za ulaganje.

 U razgovorima je ocenjeno da i intenziviranje parlamentarne saradnje doprinosi boljem upoznavanju, te da je bitno da se konkretizuju okviri koju su na raspolaganju u protokolima i sporazumima o saradnji koje Vojvodina ima potpisane sa ovim regijama.

 Sastanku u predsavništvu regije Hesen i Kancelariji AP Vojvodine u Briselu prisustvovali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalanu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” Vidosava Enderić, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić.