• 30.
  • nov
  • 2018.

Vojvođanske opštine sve veštije u evropskim projektima

U skladu sa opredelјenjem da se pospeši ravnomeran razvoj svih delova naše pokrajine, za šta Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine ima podršku svih Sekretarijata i institucija širom AP Vojvodine, a u saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, tokom novembra su nastavlјeni radni obilasci vojvođanskih opština i gradova.
Predstavnici Fonda su imali radne sastanke s čelnim lјudima Plandišta, Alibunara, Sečnja, Novog Bečeja, Žitišta, Nove Crnje, Bača, Odžaka, Titela, Žablјa, Malog Iđoša i Srbobrana.


Predstavnici svih opština su zainteresovani da pojačaju svoje projektne aktivnosti, te su upoznati sa elementima i procedurama neophodnim za formulisanje uspešnih predloga projekata na pozive Evropske unije, a iskazali su veliki doprinos Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u ostvarenju apliciranih projekata, jer su česte posete, inicijativa i logistika dovele do njihove konačne realizacije. 
Po rezultatima s kojima  su domaćini upoznali goste, Opština Bač je među ovim lokalnim samoupravama bila najuspešnija po pitanju EU projekata:  u prethodnom periodu odobreno im je finansiranje čak tri projekta.  „Popis imovine“, vrednosti od 200.000 evra u okviru Programa Exchange 5, „Pomoć u kući, starim licima i licima sa posebnim potrebama“, vrednosti od 180.000 evra u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, kao i projekat koji ima za cilј zapošlјavanje mladih iz Dunavskog transnacionalnog programa. Partner na ovom projektu im je Bački Petrovac, vrednosti 180.000 evra.


Predstavnici vojvođanskih opština izrazili su potrebu da u narednom periodu što bolјe osposobe kadrove za upravlјanje fondovima Evropske unije i nauče samostalno da formulišu predloge projekata. Predočeno je da tokom obuke polaznici razvijaju veštine i stavove koji su neophodni za preuzimanje aktivne uloge u razvoju projekata kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou. S tim u vezi postignut je dogovor da Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u već dogovorenim okvirnim terminima realizuje obuke pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“, a predstavnici opština i gradova su izrazili interesovanje da svoje mlade kolege motivišu da se kandiduju na neki od narednih ciklusa Specijalističkog programa u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.
 

Najava događaja

Najnovije Vesti