Delegacija Instituta regiona Evrope (IRE) u poseti Kancelariji APV u Briselu

Šef Kancelarije APV u Briselu, Srđan Mačkić, sastao se dana 02. februara 2022. godine sa delegacijom Instituta regiona Evrope koju je predvodio predsednik ove organizacije, prof. dr Franc Šausberger (Franc Schausberger) sa svojim saradnicima, dr Joakimom Fricom (Joachim Fritz) i Štefanom Habokom (Stefan Habock).

Ova organizacija sa sedištem u Salcburgu (Austrija) već dugi niz godina ima uspešnu saradnju sa preko 150 lokalnih i regionalnih administracija iz gotovo 23 zemlje širom Evrope. Kada je reč o Republici Srbiji, saradnja postoji sa AP Vojvodinom, zatim opštinama Bela Palanka, Vlasotince, Veliko Gradište, Sremski Karlovci, Gornji Milanovac, Niška Banja, Knjaževac, kao i sa Privrednom komorom Vojvodine.

Tokom sastanka, sagovornici iz Austrije su se posebno interesovali za aktivnosti vezane za grad Novi Sad i titulu Evropska prestonica kulture, te je gostima prezentovan kratki promotivni film i predstavljena programska knjiga, kao i dosadašnja dostignuća po pitanju obnove različitih objekata ali i izgradnje potpuno novih prostora i sadržaja za potrebe kulturne industrije.

Profesor Šausberger je, predstavljajući najvažnije aktivnosti Instituta za 2022. godinu, istakao osamnaesti po redu kongres pod nazivom Evropa Samit u Salcburgu koji je planiran za kraj oktobra 2022. godine i izrazio nadu da će i predstavnici APV uzeti aktivno učešće na ovom, već tradiocionalnom skupu. Pored ovog kongresa, Institut će zajedno sa regijom Gornja Austrija i Univerzitetom u Lincu organizovati konferenciju pod nazivom „Digitalizacija: nova snaga za regione“ koja će se održati 11. maja 2022. godine u Lincu. Takođe, veoma uspešno je okarakterisana i dosadašnja saradnja sa Univerzitetom u Novom Sadu, budući da su studenti sa ovog univerziteta, u prethodnom periodu, bili u prilici da obavljaju radnu praksu u okviru Instituta.

Treba napomenuti i činjenicu da je profesor Šausberger i trenutni kopredsedavajući Zajedničkog konsultativnog odbora Evropskog komiteta regija i Republike Srbije, te je bilo je reči i o dosadašnjem radu ovog odbora, a iskorišćena je prilika i da se predstave rezultati i napredak u oblasti evrointegracija.

Sagovornici su izrazili nadu da će se u bliskoj budućnosti stvoriti uslovi za jednostavnije održavanje sastanaka uz fizičko prisustvo i olakšati kretanje ljudi koje je u trenutnim uslovima ograničeno usled pandemije, te iskazali obostranu spremnost za nastavak intenzivnije saradnje u narednom periodu.