Druga terenska poseta u okviru 7. ciklusa Specijalističkog programa preko Zoom aplikacije

U skladu sa trenutnom situacijom, a u vezi sa virusom Covid 19, druga terenska poseta realizovana je preko Zoom aplikacije u subotu 10. oktobra 2020. godine. Milenko Malešev, šef Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj iz Novog Sada, predstavio je  polaznicima 7. ciklusa Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“ uspešno realizovan i nagrađivan EU projekat pod nazivom „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“. Projekat je osvojio nagradu u Bratislavi za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva (Evropska nagrada za promociju preduzetništva EEPA). Gospodin Malešev detaljno je predstavio projektne partnere, ideju projekta, kao i aktivnosti koje su se realizovale u projektu. Fruškogorski lipov med je jedinstven proizvod ne samo u našoj zemlji, već i u svetu, a kao dokaz za to su brojna istraživanja, elaborati i dokazi o jedinstvenosti ovog meda. Fruškogorski lipov med je jedini u našoj zemlji koji je sertifikaciju završio do kraja i dobio markicu koja garantuje za sadržaj u tegli i kupac je u potpunosti zaštićen. Kroz projekat, jedan od partnera, Udruženje pčelara „Jovan Živanović“, je između ostalog nabavio i potrebnu opremu, kako bi mogli da vrše ispitivanja. Fruškogorski lipov med sa geografskim poreklom, po količini polenovih zrnaca lipe u nektaru daleko prevazilazi sve vrste lipovog meda u Evropi. Ono što je najteže za ostvariti, ovaj projekat je uspeo, a to je da se dokaže konkurentnost.

Drugi primer uspešno realizovanog projekta bio je projekat „Danube Stream for Green Dream“ koji je imao za cilj razvijanje eko turizma u Sremskim Karlovcima. Namera je bila da se iskoriste mnogobrojni prirodni resursi Karlovaca, kako za grupne turističke posete, tako i za pojedinačne. Projekatne aktivnosti sprovodile su se, između ostalog, i u Ekološkom centru “Radulovački“ u Sremskim Karlovcima čiji je osnivač Pokret gorana Vojvodine – vodeći partner na projektu. Centar se bavi edukacijom građana svih uzrasta, iz različitih oblasti, sa posebnim akcentom na teme zaštite životne sredine. Sačinjen je od dva objekta, stare zgrade iz 18. veka rekonstruisane 2008. godine i nove Održive zgrade Ekološkog centra “Radulovački” izgrađene 2012. godine. Objekat ima ukupan kapacitet od 47 kreveta. Sadrži dve velike konferencijske sale sa kuhinjama, terasu, prostrano dvorište, binu na otvorenom i mogućnost iznamljivanja bicikala, kanua i katamarana. Objekat je energetski efikasan, s obzirom da poseduje solarne panele i sistem za korišćenje geotermije i poštuje principe održivog razvoja i eko-turizma. Jedna od aktivnosti iz projekta koja je implementirana u centru bila je letnja pozornica i konferencijska sala.

Projekat je obuhvatio i obnovu Planinarskog doma ”Stražilovo”. Aktivnosti doma su edukativnog, sportsko-rekreativnog i turističkog karaktera. U poslednjoj deceniji objekat je ugostio veliki broj đaka, studenata, naučnih radnika, sportista, rekrativaca i zaposlenih na brojnim seminarima, edukacijama, školama u prirodi, motivacionim i tim-bilding vikendima.  Izvan objekta su smešteni tereni za mali fudbal, badminton i odbojku, veštačka stena, botanička bašta (arboretum drveća i žbunja Fruške gore), otvoreni amfiteatar (šumski bioskop). U okviru doma, instaliran je prečistač otpadnih voda, prvi na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora. Za zagrevanje potrošne vode koriste se solarni paneli, a rekonstruisan objekat – koji je požar uništio 2011. godine – je u skladu sa svim normama održive gradnje.

Zahvaljujući projektu, mapirano je i 10 km staze za pešačenje i vožnju biciklom na Fruškoj gori i Koviljsko- petrovaradinskom ritu.
Projekat je finansiran iz IPA sredstava i Austrijske razvojne agencije.

Sve informacije o poseti Planinarskog doma, svi zainteresovani mogu da dobiju na njihovom zvaničnom sajtu, dok Lipov med, iz gorepomenutog projekta, može da se kupi na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.