Evropska nedelja regiona i gradova: U Briselu predstavljene omladinske politike Novog Sada i Vojvodine.

U Briselu je prethodne sedmice održana tradicionalna Evropska nedelja regiona i gradova (ENRG), najveća manifestacija ove vrste koja je okupila brojne predstavnike regiona i gradova širom evropskog kontinenta. Delegacija AP Vojvodine, predvođena predsednikom Skupštine APV Ištvanom Pastorom, je boravila u radnoj poseti Briselu i tom prilikom pored zvaničnog prijema za naše partnere u Briselu imala i više formalnih, odnosno neformalnih sastanaka.

Takođe, kao i prethodnih godina, Kancelarija AP Vojvodine u Briselu je u ime AP Vojvodine bila deo zvaničnog partnerstva sa drugim evropskim regionima i gradovima kako bi zajedno prezentovali socijalne politike i rezultate u toj oblasti.

Grad Novi Sad je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a kako su zajedničkim snagama Grada i Pokrajinske vlade sprovedeni značajni programi i mere unapređenja uslova za omladinu na teritoriji pokrajine, Kancelarija AP Vojvodine u Briselu je odlučila da ovogodišnje predstavljanje bude posvećeno upravo toj temi. Tako su 8. oktobra 2019. u sedištu Komiteta regiona u Briselu evropskoj publici predstavljene aktivnosti Fondacije ”OPENS19” koja u ime Grada, odnosno u ime Omladinske prestonice Evrope sprovodi niz aktivnosti kroz brojne projekte. U ime fondacije, na partnerskoj konferenciji govorila je Katarina Živković.

Ovom prezentacijom, AP Vojvodina je takođe doprinela zajedničkoj temi omladinskih i socijalnih politika, o kojima su govorili i drugi partneri, a među njima sledeći regioni i gradovi: Alpski euroregion (Južni Tirol, Trentino, Tirol); Koruška (Austrija); Unija opština regiona Atika (Grčka); Veneto, Marke, Friuli Venecija Đulija (Italija); Norland (Norveška); Pomorski region, Kujavsko-pomorski region (Poljska); Buš du Ron, Marsej (Francuska); Grad Kasteljon i Kastilja la Manča (Španija).