Predstavnici Kancelarije za evropske poslove (KEP) Izvršnog Veća AP Vojvodine, Igor Bajić i Nenad Đuretić, u okviru KEP ture posetili su Sombor kao jednu od najuspešnijih opština koja je u poslednje tri godine izvela značajne projekte sredstvima donatora, od evropskih, do Fonda za kapitalna ulaganja APV.Cilj posete Somboru, kako je naglasio Igor Bajić, bio je i promovisanje evropske ideje i predpristupnih Fondova EU.

Od programa prekogranične saradnje za koje je EU izdvojila 840.000 evra, Sombor je za partnerske projekte sa Republikom Mađarskom uspeo da dobije nešto više od trećine tih sredstava (250.000 evra), što ovaj grad svrstava u red najuspešnijih i najkvalifikovanijih lokalnih samouprava kada je reč o pisanju i izvođenju projekata.

– To iskustvo će vam biti dragoceno u narednom periodu kada će se otvoriti novi evropski Fondovi. Biće finansirani projekti iz oblasti razvoja poljoprivrede, ljudskih resursa, a na projekte regionalnog razvoja biće izdvojeno čak 30 odsto evropskog budžeta. Ovakva prilika nam se pruža jednom u životu i od naših odluka zavisi da li ćemo u najskorijoj budućnosti postati jedan od najrazvijenijih regiona u Evropi – naglasio je Igor Bajić.

Sredstvima pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, u iznosu blizu 800 miliona dinara, Sombor je krenuo u potpunu rekonstrukciju glavne gradske ulice Kralja Petra Prvog, a uradiće se još nekoliko infrastrukturnih radova u gradu i selima.

– Sredstva koja je somborska opština povukla iz Fonda, značajna su i respektabilna kao početna priča za nastavak ekspanzivnog razvoja opštine, kojom možete da pokrenete regionalnu utakmicu sa drugim opštinama u okruženju, što može da donese boljitak svima nama – rekao je predstavnik Fonda za kapitalna ulaganja IV APV i član Saveta KEP-a Nenad Đuretić.

Predstavnici KEP ture su tokom sastanka u opštini, svojim domaćinima, zameniku predsednika opštine Radislavu Jelačiću i šefu Kabineta predsednika opštine Milanu Stepanoviću, naglasili da opština obavezno prati konkurse za dobijanje sredstava, pogotovo za prekograničnu saradnju jer je prvi put u pokrajinskom budžetu za 2008. godinu planirano da se finansiraju projekti koji će pokrenuti regionalnu saradnju cele Bačke i Srema sa Republikom Hrvatskom.

Nakon sastanka sa domaćinima u lokalnoj samoupravi, KEP tura je posetila i somborsku Srednju tehničku i Srednju ekonomsku školu i Pedagoški fakultet, na kome je počela izgradnja novog studentskog doma sredstvima pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja.