Zaključeni sporazumi o uključivanju JLS u bazu podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora

U svečanom Holu Pokrajinske vlade, 5. oktobra 2021. godine, predsednici i predstavnici 45 gradova i opština sa teritorije AP Vojvodine, potpisali su sporazume sa Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine o uključivanju jedinica lokalnih samouprava u sveobuhvatnu bazu podataka (Base Of European Funding Source – BEFS) o projektima finansiranim putem eksternih izvora.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ovom prilikom izjavio je da je od 2012. do 2019. godine pokrajinska administracija subvencionisala 488 projekata sa više od sedam miliona evra. U tom periodu, kako je naveo, jedinice lokalne samouprave uz podršku Pokrajinske vlade u iznosu od 3,2 miliona evra realizovale su 151 projekat.
„Važno je da budemo okupljeni oko projekata. Uz pomoć sredstava iz Evropske unije uradili smo mnogo važnih projekata za građane Vojvodine, uz svaki opravdan dinar, a u narednom periodu sve više sredstava usmeravaćemo na zaštitu životne sredine i unapređenje lokalne komunalne infrastrukture“, istakao je Mirović.
Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić istakao je da BEFS baza podataka treba da služi dobijanju pokazatelja koji će biti od koristi pokrajinskoj administraciji u kreiranju budućih javnih politika i jačanju institucionalnih kapaciteta AP Vojvodine u cilju što efikasnijeg korišćenja eksternih izvora finansiranja.
„Ovaj projekat treba da pokaže da zajedno, kao tri nivoa vlasti, uz partnere iz Evropske unije, u narednom periodu možemo da budemo još konkretniji i efikasniji kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“, naveo je Simurdić.
Šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da zajedno možemo uraditi mnogo toga i da je izuzetno važno podizati svest lokalnih zajednica i integrisati nosioce ekonomskog i regionalnog razvoja.
U okviru svečanosti potpisivanja sporazuma, savetnica u Fondu „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Jovana Kontić, predstavila je rezultate analize apsorbovanih sredstava iz eksternih izvora finansiranja na teritoriji AP Vojvodine za period 2014-2020, koju je za potrebe Pokrajinske vlade sproveo Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.
Pored predstavnika opština i gradova sa teritorije AP Vojvodine, događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.