U Kranju i Gorenjskoj regiji prethodne sedmice uspešno su se predstavile institucije AP Vojvodine, a u organizaciji Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, i to u okviru studijskog putovanja tokom četvrte generacije Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“.
Tokom boravka u Gorenjskoj regiji polaznicima su se predstavili stručnjaci Regionalne razvojne agencije Gorenjska, sa kojima je Vidosava Enderić, direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine razgovarala o jačanju procesa regionalne saradnje, a sve u cilju osnaživanja društvenog i ekonomskog razvoja institucija obe regije i umrežavanja povodom budućih zajedničkih evropskih projekata. Tim povodom organizovan je i obilazak uspešnih EU projekata na teritoriji Kranja. Polaznici su posetili Regionalnu razvojnu agenciju Kranj, gde im je dobrodošlicu poželeo direktor Razvojne agencije Kranj, Rok Šimenc. Gospodin Šimenc je predstavio je samu regiju, kao i rad agencije, koja još od 1995. godine posluje kao veza između regionalnog i nacionalnog nivoa. Agencija radi sa opštinama, preduzećima, privrednim komorama, nevladinim organizacijama, ministarstvima i ostalim državnim institucijama. Podstiču rad Gorenjske regije koja obuhvata 18 opština. Jelena Vidović, projektni menadžer u Gorenjskoj razvojnoj agenciji, predstavila je jedan broj projekata koje je agencija uspešno realizovala. Projekat na koji su vrlo ponosni je Nordijski centar Planica koji je pokrivao obnovu i opremanje skakaonice i izgradnju trkačkog stadiona za nordijske discipline. Ukupna vrednost projekta iznosila je 47,4 miliona eura, dok je EU doprinos iznosio 33,7 miliona eura. Projekat je realizovan u budžetskom periodu 2007-2013. godine. Nosilac ovog projekta bio je Zavod za sport RS Planica. Mateja Korošec, vođa programa u agenciji, predstavila je turizam Gorenjske regije.
Kako bi se Fond na najbolji način predstavio domaćinima, organizovana je prezentacija našeg rada i nadležnosti, s posebnim osvrtom na projekte sufinansirane iz sredstava EU realizovane na teritoriji AP Vojvodine. Usledili su razgovori na temu kulturnih, privrednih i turističkih potencijala Vojvodine koja je, kako je istaknuto, atraktivan partner za kreiranje zajedničkih projekata koji bi bili od obostranog interesa. Takođe, Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine, predstavio je svoju instituciju, dok je Privrednu komoru Vojvodine predstavi gospodin Dragomir Đukić. Što se tiče domaćina, gostima su se predstavili Privredna komora Gorenjske regije i Razvojna agencija SORA.