Info dan povodom održavanja Evropskih dana razvoja 2016, u Briselu, 15-16. jun 2016.

U Komitetu regiona u Briselu, 12. januara 2016. godine, održan je Info dan, prvi sastanak povodom održavanja Evropskih dana razvoja 2016, pod sloganom „Održivi ciljevi razvoja u akciji: naš svet, naše dostojanstvo, naša budućnost“, u Briselu, 15-16. juna 2016. godine.

Evropski dani razvoja (EDR) je vodeći forum u Evropi za međunarodni razvoj i saradnju, organizovan kao inkubator novih ideja sa zajedničkim ciljem da se smanji siromaštvo, stvore održivi uslovi razvoja u svetu u kome svako ima šansu za pristojan život. U organizaciji Evropske komisije, svake godine se dele ideje i iskustva na način koji inspiriše nova partnerstva i inovativna rešenja za goruće svetske izazov.

Tokom protekle decenije, EDR je služio kao glas međunarodne razvojne zajednice. To je mesto gde su pozvani svi zainteresovani da dele svoje stavove, grade zajedničko razumevanje i plan za budućnost razvojne saradnje. Forum se zasniva na osnovnom uverenju da je saradnja predstavlja kamen temeljac pravednijeg sveta, da olakša povezivanje i inspiriše želju da se zajedno radi u duhu istinskog partnerstva.

EDR je u 2015. godini okupio 5000 učesnika i 1200 organizacija iz 140 zemalja. Za svoju desetu godišnjicu, EDR 2016. će se fokusirati na Agendu održivog razvoja 2030, što ga čini jednim od prvih velikih događaja posvećenih ovom dokumentu. Ovogodišnja manifestacija će se održati pod sloganom „Održivi ciljevi razvoja u akciji: naš svet, naše dostojanstvo, naša budućnost“, kojim se stvaraju uslovi za davanje šanse za iskorenjivanje siromaštva i uspostavljanje sistema za održiv, inkluzivan i prosperitetan put razvoja.

Tokom 2016. godine definisane su pet oblasti u okviru kojih postoje podteme, na osnovu kojih će se organizovati paneli, radionice, debate:

OBLAST: LJUDI
Podoblasti: Nejednakosti; Polovi; Koncept „bez zaostajanja“

OBLAST: PLANETA
Podoblasti: Klimatske promene; Cirkularna ekonomija/održiva potrošnja i proizvodnja; Lanac: voda-energija-hrana

OBLAST: PROSPERITET
Podoblasti: Sveobuhvatni, održivi i otporni gradovi; Nauka, tehnologija i inovacije; Trgovina, rast i održivi razvoj

OBLAST: MIR
Podoblasti: Rad sa nestabilnim zemljama: Migracije i izbeglice; Inkluzivna i miroljubiva društva

OBLAST: PARTNERSTVO
Podoblasti: Sredstva implementacije; Odgovornost – zajednička odgovornost; Uključivanje privatnog sektora.

Tokom današnjeg eksplanatornog sastankaKaterina Đulijano, EDR program menadžer je istakla da je planirana organizacija 120 sesija, različitog formata. Florens Barel,programmenadžer ERD je pojasnila da je predviđeno organizovanje četiri formata događaja, zavisno od cilja koji se želi postići, i to: 1. Auditorijumske debate-paneli sa visokim gostima; 2. Lab debate; 3. Ciljanje debate „bombardovanje idejama“;  4. Predstavljanje projekata.

Pojašnjenja različitih koncepata:

1. Panel diskusije sa gostima od visokog značaja: Visoki zvaničnici, predstavnici civilnog sektora, dužina trajanja panela je 90 minuta, sa do 5 govornika i moderatorom, koji igra važnu ulogu i održava razmenu diskusije između publike i govornika. Jedan govornik će biti izabran od strane prijavljenih mladih lidera. Kriterijum za evaluaciju podnetih prijava: sadržaj 40%, inkluzivnost 30%, komunikacija 15 %, interaktivnost 15%.

2. Lab debate / predstavljanje projekata: maksimalno 4 govornika i moderator, trajanje do 75 minuta, kapacitet sala je do 70 učesnika, sa ciljem predstavljanja merljivih, vidljivih rezultata na inovativan način. Kriterijum za evaluaciju podnetih prijava: sadržaj 40% / 50%, inkluzivnost 30%, komunikacija 10%, interaktivnost 20% / 10%.

3. Sesije „bombardovanje idejama“: Planirane su diskusije u malim grupama, traženje rešenja za izazove koji su definisani temama razvojnog dana, zapisivanje novih ideja, maksimalno trajanje do 75 minuta, učešće do 40 ljudi, nema moderatora, „podstrekači“ moderiraju učešće publike. Kriterijum za evaluaciju podnetih prijava: sadržaj 35%, interaktivnost 35%, komunikacija 20% i inkluzivnost 10%.

Kler Vil, koordinatorka za mlade ERD je istakla da je cilj da mladi ljudi budu uključeni u unapređenje koncepta razvoja, njihovo aktiviranje na štandovima, koji uključuje postavku izložbi, organizaciju igara i performansi, na način prihvatljiv mladim ljudima. Program mladih lidera predviđa odabir 16 mladih govornika, starosti od 21 do 26 godina, koji će uzeti učešće na razvojnom danu. Odabir će se izvršiti na osnovu sledećih karakteristika: liderstvo, rezultati rada, poznavanje teme, govorničke sposobnosti.

Emanuel Viatur, koordinator ERD sela je pojasnio koncept koji ima za cilj da služi kao mesto za umrežavanje, razmenu iskustva i predstavljanje novih rešenja i inovativnih projekata. Redovni štandovi su veličine 9 m2 i 15 m2, i klaster štand od 36 m2, sa dodatnim mogućnostima za promociju i opremu. Prijave će se ocenjivati na sledeći način: 40% za sadržaj (predstavljanje projekata, programa ili rezultata sa jasnim rezultatima, promovisanje lokalnih inicijativa i priča sa terena), 20% za interaktivnost (sadržaj treba da bude kreativno inovativan) i 20% za komunikaciju (novi načini komuniciranja sa korisnicima).

Valeri de Oliveira, menadžer komunikacija je predstavila deo koji se odnosi na promociju i komunikaciju, te naglasila da su za učesnike dostupni ERD 2016 zvanični logo, video materijali, fotografije, podkast, baneri, na internet sajtu: www eudevdays.eu. Medijsko partnerstvo se očekuje sa 12 medijskih kuća, poput prvog kanala državne televizije Belgije, RTL Belgija, a štampanim i elektronskim medijima na raspolaganju je pres soba, studio sa opremom kao i medija centar.

Finansijski aspekti učešća: Organizatori Lab debata snose troškove kofinansiranja u iznosu od 1400 evra, a velikih auditorijumskih debata u iznosu od 2800 evra. Štandovi se kofinansiraju sa 1400, 2000 i 4000 evra za štand od 9 m2, 15 m2, odnosno 36 m2.

Rokovi:
01. februar: Otvorene prijave za mlade lidere
12. februar: Krajnji rok za dostavljanje predloga za organizaciju štandova i sesija
18. mart. Rok za prijave mladih lidera
21. mart: Objavljivanje rezultata izbora odabranih prijava
04. april: Odabir programa za smanjenje emisije ugljen-dioksida
25- 29. april: Drugi pripremni sastanak sa predstavnicima Evropske komisije
Kraj aprila: Odabir govornika iz redova mladih lidera
15- 16. jun: Evropski dani razvoja (ERD)

Registracija učesnika počinje 17. marta 2016. godine i vrši se putem interneta na: eudevdays.eu.