KEP i Novi Sad formiraju evropsko partnerstvo

Kancelarija za evropske poslove, kao punopravni član i predstavnik Vojvodine, učestvuje u radu Generalne Skupštine Instituta evropskih regija u Salcburgu. “Od 2006.godine članovi smo ove značajne institucije koja okuplja regije i gradove širom evropskog kontinenta. Tokom ove dve godine, predstavili smo Vojvodinu kao stabilnog, sigurnog i predvidivog partnera. Takođe, ova institucija okuplja i značajan broj velikih kompanija iz oblasti industrije, energetskog sektora, bankarstva, osiguranja koje putem regionalne saradnje traže šansu za nove investicije. Ove godine, preko naših partnera iz Instituta, uputili smo poziv i drugim institucijama Pokrajine, kao i gradovima širom naše zemlje. Od posebnog je značaja što će se i neki gradovi kao što su Novi Sad i Niš, po prvi put naći u okviru ovog Evropskog partnerstva i time još jednom dokazujemo da Vojvodina otvara evropska vrata za celu zemlju.

Tokom Konferencije na predlog KEP-a, Novi Sad je dobio i organizaciju Ekonomske konferencije, koja bi tokom naredne godine trebala da se održi u glavnom gradu Pokrajine. Ovaj susret će biti velika šansa da naš grad predstavi svoje potencijale evropskim partnerima. Na osnovu dogovora koji sam imao sa gradonačelnicima, KEP takođe pokreće strateško partnerstvo sa Novi Sadom, Nišom, Dimitrovgradom, Užicem i drugima. Gradovi naše zemlje žele da iskoriste šanse koje pruža regionalna saradnja iIi pretpristupni fondovi i ne žele da čekaju. Počinjemo da formiramo timove koji će se baviti projektima i na taj način direktno pomoći ekonomski razvoj svojih sredina” izjavio je Predrag Novikov.

Tokom dana u okviru Radne grupe za finansiranje regionalnih i lokalnih infrastrukturnih projekata, Novikov će predstaviti i investicione potencijale Pokrajine, kao što su infrastruktura, putna i vodna mreža dok će Sekretarijat za nauku i tehnologiju predstaviti vojvođanske incijative i dostignuća iz oblasti podrške tehnološkom razvoju.

Na Konferenciji takođe učestvuje i direktor Fonda za razvoj AP Vojvodine, Mihailo Brkić koji će u odvojenim susretima sa kolegama iz Evropske unije razgovarati o šansama za uspostavljanje saradnje u oblasti podrške razvojnim programima i preferencijalnom kreditiranju malih i srednjih preduzeća u Pokrajini.