Konkretni koraci buduće saradnje između Vojvodine i Lombardije dogovoreni u Briselu

Predstavnici AP Vojvodine u Briselu, na čelu sa šefom Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđanom Mačkićem, ugostili su, dana 10. aprila 2017. godine, Delegaciju Lombardije pri EU, koju je predvodio direktor delegacije Rafaele Raja. Tokom prijateljskog i konkretnog sastanka dogovoreni su koraci buduće saradnje sa Lombardijom, najrazvijenijom italijanskom regijom čiji je centar grad Milano.

Prvi korak u uspostavljanju temeljnih okvira saradnje u više oblasti biće prezentacija različitih sektora AP Vojvodine, koja će se u junu mesecu održati u prostorijama delegacije Lombardije u Briselu. Nakon toga, sektorski predstavnici iz Lombardije će iskazati svoja interesovanja što će omogućiti održavanje serije tematskih okruglih stolova između sektorskih predstavnika AP Vojvodine i Lombardije. Ovi sektorski okrugli stolovi su planirani za oktobar mesec. Time bi se jasno identifikovali pravci buduće saradnje pre svega u oblasti privrede, poljoprivrede, industrije, nauke, obrazovanja i turizma.

Dogovoreno povezivanje u oblasti nauke, pre svega u poljoprivredi i IT industriji, treba u narednom periodu da se intenzivira kroz povezivanje institucija AP Vojvodine i naših naučno-tehnoloških parkova sa naučno-tehnološkim parkom „Padano” (Padano Science and Technology Park) iz Lombardije. Oblast u kojoj svoju stručnost razvija park „Padano” je veoma slična dosadašnjem radu novosadskog instituta BioSense.

Takođe, dogovoreno je povezivanje sa jednom od najvećih industrijskih asocijacija u Italiji „Asolombarda” (Assolombarda Confindustria), koja će se aktivno uključiti u okviru planiranih sektoрskih okruglih stolova u oktobru mesecu. Briselski sastanak je poslužio i za razgovor o različitim regionalnim mrežama i drugim inicijativama u koje bi subjekti iz Vojvodine mogli da se uključe u narednom periodu.

Vredi napomenuti da je dva dana pre ovog sastanka u Briselu, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić boravio u Lombardiji na skupu na kojem je Vojvodina imala priliku predstaviti svoju privredno-investicionu ponudu pred šezdesetak italijanskih privrednika i investitora. Lombardija potencijalno može postati jedan od najznačajnijih partnera AP Vojvodine uzimajući u obzir srodnost, ali i snagu privrede ove severne italijanske regije.