Lideri lokalnih samouprava iz Vojvodine u Briselu

Lideri deset lokalnih samouprava iz Vojvodine, izabrani predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, boravili su krajem januara u Briselu. Tokom ove radne posete, koju je predvodio predsednik Ištvan Pastor, lideri lokalnih samouprava su se upoznali sa radom Evropskog parlamenta, kao i sa EU fondovima koji su dostupni Republici Srbiji, a u kojima vojvođanske opštine mogu učestvovati. Delegacija je bila sačinjena od predstavnika opština koje prednjače u aktivnostima kroz EU projekte, poput Opštine Kanjiža, ali i onih koji u tim poslovima do sada nisu imali iskustva.

Tokom ove posete, predstavnici deset vojvođanskih opština su posetili i Kancelariju AP Vojvodine u Briselu, odnonso Misiju Republike Srbije pri EU u Briselu. Njihovi domaćini su bili, NJ. E. Ana Hrustanović, Ambasador Republike Srbije pri EU i g-din Srđan Mačkić, šef Kancelarije APV u Briselu.

Ambasador Hrustanović je upoznala goste sa trenutnim aktuelnostima u odnosima Srbije i Evropske unije, sa posebnim osvrtom na trenutni pregled napretka kroz pregovaračka poglavlja, ali i podršku koju Srbija na tom putu dobija od različitih subjekata. Šef kancelarije u Briselu, Srđan Mačkić, upoznao je goste sa aktivnostima pokrajinske kancelarije, te predstavio niz mogućnosti koje lokalne samouprave mogu ostvariti posredstvom Kancelarije. Pre svega je apostrofirana mogućnost povezivanja naših lokalnih samouprava sa različitim subjektima, kao i druge inicijative u cilju daljeg ekonomskog razvoja na lokalu.

Delegaciju su činili predstavnici sledećih opština/gradova: Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Subotica, Novi Kneževac, Mali Iđoš, Temerin, Novi Sad, Kula i Kikinda. Domaćin ove radne posete Briselu, bio je evropski poslanik Andor Deli.