Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019

Ceremoniji proglašenja nove omladinske prestonice Evrope u Novom Sadu, gradu koji će tu titulu nositi u 2019. godini, održanoj u sredu 21.11.2018. godine, prisustvovala je direktorka Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Vidosava Enderić. Litvanski grad Klajpeda proglašen je za Omladinsku prestonicu Evrope za 2021. godinu na događaju, na kojem su uzeli učešće premijerka Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Omladinska prestonica Evrope titula je koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Proces je dizajniran tako da osnaži mlade ljude, poveća njihovo učešće u važnim društvenim procesima i jača evropski identitet na lokalnom nivou.

Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine je prepoznajući značaj i ulogu mladih u kreiranju politika, u toku okviru ovogodišnje “Evropske nedelјe regija i gradova” u Briselu, pružio podršku OPENS-u u organizaciji sesije „Regije i gradovi za omladinu“ i na taj način doprineo unapređenju položaja mladih i predstavljanju Novog Sada, kao omladinske prestonice Evrope, našim evropskim partnerima.