Održana dvodnevna obuka jedinica civilne zaštite u okviru projekta „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER“

U okviru projekta „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER“ koji je finansijski podržala Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske, održana je dvodnevna vežba za jedinice civilne zaštite iz Šida i Sremske Mitrovice,  jer su ove dve opštine bile izložene poplavama koje su u maju 2014. godine pogodile Srbiju i susedne zemlje.

Ciljevi vežbe, koja je održana 1. i 2. juna u Šidu, bili su uvežbavanje veština spasilaca, sinhronizacija rada više spasilačkih timova i edukacija o bezbednosti na vodi, a održali su je predstavnici Gorske službe spasavanja Srbije čiji spasioci u proseku  godišnje imaju preko 50 spasilačkih intervencija u svim delovima naše zemlje.

U okviru vežbi pripadnici jedinica civilne zaštite opšte namene Opštine Šid i Grada Sremske Mitrovice učili su kako da procene bezbednost na mestu nesreće, procene stanje povređenih lica, kao i da pruže prvu pomoć. Takođe, spasioci Gorske službe spasavanja Srbije predstavili su osnovnu filozofiju spasavanja, kao i hidrološke i druge pojave koje su karakteristične u situacijama kada određeno naseljeno mesto zadesi poplava. Tokom praktičnog dela vežbe uvežbavale su se spasilačke veštine koje su karakteristične za delovanje u poplavama poput izvlačenja osoba iz plitke vode i uslovljeno spasavanje, odnosno dodavanje plutajućeg užeta žrtvama u vodi. Značajan deo vežbe odnosio se na pružanje prve pomoći gde su pripadnici civilne zaštite osposobljavani za kontrolu krvarenja, pregled povređene osobe, reanimaciju i zbrinjavanje povreda koštano zglobnog sistema. Prikazane vežbe spasavanja koje su demonstrirane u uslovima poplava mogu spasiti živote građana u područjima pogođenim poplavama.

Projekat EMBER je rezultat saradnje institucija iz Vojvodine i Vukovarsko-Srijemske županije. Kao partneri na projektu ispred Autonomne pokrajine Vojvodine javljaju se Sekretarijat Pokrajinske vlade, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Značaj projekta su prepoznale i opštine Šid i Sremska Mitrovica koje aktivno učestvuju u njegovom sprovođenju. Takođe, kao relevantni akteri iz struke u projektu učestvuju pokrajinska javna preduzeća, JVP „Vode Vojvodine“ i JP „Vojvodinašume“, kao i Crveni krst Vojvodine koji su učesnici u odbrani od poplava i zbrinjavanju građana u slučaju vanrednih situacija.